ßßß
Na szybko- kanapka z domową „Nutellą”.Takie śniadanie lub kanapka do szkoły na pewno spotka się z dużym entuzjazmem naszych dzieci i my też zapewne ulegniemy pokusie.Orzechy laskowe zwierają sporo witaminy E, której niedobór wpływa na pogorszenie wzroku, osłabienie koncentracji i rozdrażnienie. Jak sami widzicie, takie smaczne i proste kanapkowe danie zdecydowanie przyda się nie tylko do szkoły ale również do pracy.
Foto: M.BojkoSkładniki:1,5 szklanki orzechów laskowych2-3 łyżki pasty daktylowejszczypta soli2-3 łyżki carobu (karobu)Wykonanie:1. Orzechy podpiekamy w piekarniku (w temp. 350F= 180C) ok 10-15 min. Następnie bierzemy do ręki garść orzechów, pocieramy jedne o drugie i w ten sposób zdzieramy skórkę.2. Miksujemy orzechy w robocie kuchennym. Po zmiksowaniu dodajemy resztę składników.Można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, wątpię jednak że będzie tak długo stałaPasta daktylowaok. 3/4 szklanki daktyli namoczyć w wodzie lub mleku migdałowym na ok. 2 godzin lub na noc.Odlać wodę i zmiksować na gęstą pastę (w razie potrzeby dodać w trakcie misowania wody lub mleka). Zamiast mocznia możemy daktyle zagotować w wodzie żeby bardziej zmiękły. Jeżeli mamy dobry mikser, możemy je od razu zmiksować.Jeżeli „nutella” wyjdzie za gęsta, można dodać kilka łyżek mleka migdałowego lub syropu klonowego (syrop najlepiej dodać wówczas, gdy wg nas „nutella” jest za mało słodka). Można również dodać avokado, niestety wtedy krócej można ją przechowywać.
Nawigacja wpisu← BROKUŁY Z SOCZEWICĄ I NASIONAMIDŻEMY BEZ CUKRU i tylko w 3 min. Film! →