Wykonanie

Wspominałem ostatnio, że znowu (na szczęście) naszła mnie ochota na pieczenie
chlebów. Dzisiaj więc kolejny zakwasowiec, tym razem z
orzechami. Fajnie się te
orzechy komponują z ciężką żytnią
mąką, nadają chlebowi charakteru.
Chleb ma nieco kwaskowy posmak, ale przy tego typu wypiekach to normalne. Ja zresztą bardzo taki smak lubię, miła odskocznia od przemysłowej, sklepowej tektury, tylko wyglądem przypominającej
chleb. A i to nie zawsze. Chociaż, muszę się wam przyznać, uwielbiam zwykłe pszenne najprostsze
kajzerki z Lidla. Ciekawe jak i z czego oni je robią. Mają też
kajzerki sprawiające wrażenie żytnich i te na przykład są paskudne, w ogóle nie
mogę ich jeść. Z kolei taki ciemny
słonecznikowy chleb też niezły robią. Ale dobra, bo nie o Lidlu miałem pisać (chyba, że mi zapłacą, to
mogę pisać, heh). Przechodząc zatem do meritum podaję przepis.A tak w ogóle to moja mama ma dzisiaj urodziny, możecie jej złożyć życzenia :) Ja mam za kilka dni, nie musicie mi składać, i tak już za stary jestem :)300 g
mąki żytniej typ 2000150 g
mąki pszennej typ 550100 g zakwasu żytniego500 ml
wody2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru100 g
orzechów laskowychWszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i łyżką wyrabiamy ciasto. Wystarczy tylko porządnie zamieszać do połączenia się składników, jakieś 3-5 minut. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo dwóch małych). Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin. Czas wyrastania zależy od paru czynników, m.in. od siły zakwasu, czy temperatury otoczenia. W każdym razie będzie to trwało około 12-16 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy (lub prawie do brzegów).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie ostrożnie i delikatnie wyjmujemy
chleb z formy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy
chleb jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy
chleb w środku na około 1 godzinę. Następnie wyjmujemy i zostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.Smacznego!




---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)