Wykonanie

Ten blog już dawno temu zatracił swój pierwotny charakter. To znaczy dawno temu założyłem go z myślą o publikowaniu przepisów na domowy
chleb.
Potem jakoś pomysł ewoluował i zaczęły się pojawiać wszelakie inne przepisy. I dobrze. W końcu nie samym
chlebem człowiek żyje. Ale czasami wracam do korzeni i wrzucam tutaj jakiś przepis
chlebowy. Tym razem mam więc dla was przepis na
chleb na zakwasie z
oliwkami. Wyszedł bardzo fajny, mocno
oliwkowy i lekko wilgotny w środku. Akurat zupełnie przypadkiem wyszło tak, że znienacka nawiedziła nas teściowa moja, znaczy
Madzi mam. A zupełnym zbiegiem okoliczności uwielbia ona
oliwkowe chleby. I jeszcze najlepiej żeby były takie lekko wilgotne w środku, lekko klejące. Więc teściowa była zachwycona. Ja w
sumie też, bo
chleb pyszny wyszedł.Zaczyn:200 g
mąki żytniej typ 720200 g
wody80 g aktywnego zakwasu żytniegoZakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin.Ciasto właściwe:300 g
mąki żytniej typ 720100 g
mąki pszennej typ 550300 ml
wodycały zaczyn2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru100 g zielonych
oliwekWszystkie składniki (oprócz
oliwek) łączymy ze sobą w dużej misce i mieszamy łyżką. Nie musimy jakoś dokładnie ciasta wyrabiać. Wystarczy do połączenia się składników, czyli jakieś 3-5 minut.Na koniec delikatnie wciskamy w ciasto
oliwki, tak żeby ich nie zmiażdżyć.Całość przekładamy do dużej formy (albo 2 małych) wyłożonej papierem do pieczenia. A jeśli mamy formę silikonową to bez papieru będzie dobrze :) Ciasto ma sięgać do połowy wysokości formy.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Ciasto musi wyrosnąć do brzegów formy. Potrwa to 6-12 godzin.Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy
chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy
chleb jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy
chleb z formy i wkładamy tak luzem do piekarnika. Dopiekamy jeszcze 10 minut.Studzimy na kratce.
Chleb nie nadaje się do krojenia na ciepło, musi porządnie wystygnąć.Smacznego!
