Wykonanie
Bardzo prosty, bardzo smaczny i efektowny. Prawdziwie chrupiąca skórka i miękkie, aromatyczne wnętrze z dziurkami jak w
chlebie zakwasowym. Wpadłam na niego dzięki blogowi
Plate of joy . Oryginalny przepis znajduje się tutaj . Specjalnie na potrzeby tego przepisu zakupiłam dzisiaj naczynie żeliwne. Warto było! Kupiłam takie . Ten
chleb będę piekła regularnie – to jeden z bardziej udanych bochenków jakie wypiekłam! Najlepszą rekomendacją jest fakt, że mój mąż, który jest moim największym kulinarnym krytykiem podczas śniadania – nie pytany o opinię – wyraził zachwyt tym
chlebem :-))
Składniki :500 gram
mąki,380 ml letniej
wody,15 gram świeżych drożdży/4 gramy suszonych (dałam 7g),1 łyżeczka miodu/cukru lub melasy,1-2 łyżeczka
soli,100 – 125 g czarnych
oliwek.Wykonanie :Jeśli nie lubi się
oliwek – można dodać ulubione
zioła, nasiona lub
suszone pomidory,
orzechy. Ja oprócz
oliwek dodałam moje ulubione
oregano (pięknie pachnie taki bochenek).Umieścić
mąkę w misce i zrobić wgłębienie pośrodku. W osobnej misce/kubku dodać
drożdże i miód/cukier/melasę i dokładnie wymieszać na kremową masę. Dodać letnią, ale nie gorącą
wodę – całość dodać do
mąki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Posiekać
oliwki i dodać do masy – dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą – dokładnie owijając i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.Na 20 minut przed upływem 2 godzin wyrastania włączyć piekarnik na 220 st. C i włożyć naczynie żeliwne z nałożoną pokrywką do nagrzania.Wyjąć masę na dobrze podsypaną
mąką stolnicę i uformować okrągły bochenek (masa jest dość rzadka).Kiedy piekarnik osiągnie 220 st. C wyciągnąć naczynie i włożyć do środka
chleb. Szybko nakryć pokrywką i włożyć do piekarnika.Piec w temperaturze 220 st. C 40 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut lub ciut więcej do zrumienienia skórki.
CameraNIKON D90Focal Length50mmAperturef/4Exposure1/400sISO1000
CameraNIKON D90Focal Length50mmAperturef/4Exposure1/320sISO1000