ßßß
Zapraszam Was dzisiaj na kolejny mój wypiek, chlebek żytni. Tym razem bez dodatków, ziaren tylko sama woda, mąka i zakwas. Chleb wyszedł pyszny, miękki i długo utrzymujący świeżość. Zdecydowanie polecam Wam, abyście spróbowali taki upiec. Do takiego chleba nie potrzebujemy jakiś wyszukanych dodatków, samo masło, pomidor czy domowy dżem i już jest smacznie.W najbliższym czasie postanowiłam troszkę pobawić się w pieczenie różnych rodzajów chleba, z różnymi dodatkami. Spróbuję także zrobić chleb z orzechami czy słodkimi dodatkami. Będzie pysznie i ciekawie.Zapraszam na kawałek :-)Składniki:- 300 g mąki żytniej typ 2000- 500 g mąki żytniej typ 720- 700 g ciepłej wody- 3 łyżeczki soli himalajskiej- 4 łyżki zakwasu + 150 g mąki żytniej typ 720 + 150 g ciepłej wodyWykonanie:Wyciągamy zakwas z lodówki i zostawiamy go w ciepłym miejscu na dwie godziny. Następnie go dokarmiamy - dodajemy 150 g wody letniej i 150 g mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką i zostawiamy go, aby wyrósł najlepiej przez całą noc, lub na 8 godzin w ciągu dnia, nie przykrywamy go, niech oddycha.Do miski wsypujemy mąki, sól i wodę, mieszamy, z dokarmionego zakwasu odkładamy 4 łyżki do słoika i chowamy go bez przykrycia do lodówki, na następny chleb, resztę zakwasu dodajemy do ciasta, ponownie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 3 godziny. W czasie pierwszej godziny trzy razy powinniśmy zamieszać ciasto na chleb.Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy masłem lub olejem, do blaszek przekładamy ciasto na chleb.Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 60 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość. Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
