Wykonanie
W domu nigdy nie jadaliśmy takich rzeczy, więc pierwszy raz w życiu zmierzyłam się z przygotowaniem ciasta na tortillę. Przekopałam Internet w poszukiwaniu idealnego przepisu, wzdychając głośno wiele
razy- w życiu bym nie pomyślała, że
smalec może być jednym z głównych składników tych pysznych placków.W końcu zdecydowałam się ukraść ten pomysł, a
mąkę pszenną zastąpić orkiszową. Z przepisu wynika, że powinno wyjść 18 placków. Mi wyszło 10, ale przyznaję, że moje ręce przypominają zapałki i ciężko mi było rozwałkować porządnie ciasto.A tutaj moja wegańska propozycja na farsz do tortilli :)
Składniki:4½ szklanki
mąki orkiszowej + ok. 2 szklanki do obsypania stolnicy i ciasta1½ szklanki
wody2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugnieść na gładkie ciasto.Podzielić ciasto na ok. 10 części i rozwałkować na stolnicy obsypanej
mąką (ciasto wyszło mi bardzo klejące, więc w międzyczasie każdą część obsypywałam
mąką).Smażyć na suchej patelni, aż placki się lekko zarumienią.