Wykonanie
Chleb na samej
mące żytniej i żytnim zakwasie. Dziwnie wygląda i pachnie podczas wyrabiania. Po upieczeniu jest bardzo wilgotny, zwarty, sycący. Długo zachowuje świeżość. Wart przetestowania - mnie już do siebie przekonał. Kolejny przepis na ciągle się wydłużającej liście "upiekę jeszcze raz" :)

Sposób przygotowania:200 g zakwasu żytniego350 g
mąki żytniej110 g letniej
wody1 łyżeczka
soli
Sposób przygotowania:Wszystkie składniki zmiksuj. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut mikserem. Ciasto będzie się mocno kleić. Umieść w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
otrębami keksówce. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 5 godzin. Ciasto powinno dwukrotnie podwoić objętość. Piecz w temp. 200-210 st. przez około 50 minut.