Wykonanie
Przygotowanie
chleba na zakwasie wcale nie jest trudne. Przepis , który prezentujemy jest łatwy ale wymaga cierpliwości i czasu.
Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe
chleby na zakwasie serdecznie polecamy ten przepis .. .Składniki;1 kg
mąki żytniej,650 ml ciepłej
wody,zakwasszczypta
soliWykonanie;Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy 500 g
maki i 500 ml cipłej
wody. Mieszamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy
sól oraz resztę
maki i
wody. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, nacinamy nożem i odstawiamy na 2 godziny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut.
/źródło "Rewolucje na talerzu"/