Wykonanie

Przegladając zgromadzone zapasy
mąkowe odkryłam jeszcze jedną torebkę
mąki pszennej 550 i choć już nie używam takowej
mąki w swojej kuchni musiałam ją zagospodarować. Tak wylądowała w dzisiejszym
chlebku. Prosty, łatwy do upieczenia codzienny
chleb z przyjemnie chrupiącą skórką.Składniki na 1 bochenek:

250 g odświeżonego zakwasu żytniego200 g
mąki pszennej 550200 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1,5 łyżeczki
soli200 ml
wodyWykonanie:wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do ciasta wyrabiać około 8 minut do ukazania się glutenu. Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrastania na około 2 godziny. W międzyczasie
chleb 2
razy złożyć. Po drugim złożeniu umieścić ciasto w koszyczku wysypanym
mąką i przykryty pozostawić do podwojenia objętości w miedzyczasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 250`Cwyrośnięty
chleb naciąć promieniście i piec w 250`C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220`C i piec kolejne 25 minutstudzić na kratceSMACZNEGO!