ßßß Cookit - przepis na Mocno czekoladowe ciasteczka bezowe

Mocno czekoladowe ciasteczka bezowe

nazwa

Wykonanie

Po produkcji moich ulubionych wytrawnych tart zawsze zostaje kilka niewykorzystanych białek. Na piegusa trochę ich trzeba uzbierać, ale za to do tych ciasteczek wystarczą zaledwie dwa. A same ciasteczka są po prostu boskie. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, do głowy od razu przyszło mi skojarzenie z brownies. Może to wydawać się nieco dziwne, bo co wspólnego może mieć ciężkie ciasto z lekkimi bezami? Ale tak właśnie było- pod kruchą skorupką kryło się lekko zbite i mocno czekoladowe wnętrze. Koniecznie spróbujcie!
P.S. Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie !
Składniki (na kilkanaście ciasteczek):
2 białka (najlepiej jeśli będą w temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki cukru
170 g czekolady mlecznej (w tym przypadku można odjąć łyżkę cukru) lub ciemnej
garść orzechów laskowych lub włoskich
garść rodzynek
szczypta soli
Przygotowanie:
Czekoladę roztop nad kąpielą wodną i przestudź. Orzechy posiekaj dość drobno, rodzynki przekrój na pół jeśli są duże. Rozgrzej piekarnik to temperatury 175'C. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Pod koniec ubijania, stopniowo dodawaj cukier. Delikatnie, za pomocą szpatułki lub dużej łyżki, wmieszaj roztopioną czekoladę oraz posiekane orzechy i rodzynki, aż masa będzie jednolita. Porcje masy wykładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Prawdopodobnie będą potrzebne dwie blachy - jeśli użyjesz oby naraz włącz termoobieg. Piecz około 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę, następnie przełóż na kratkę, przestudź i serwuj. Warto napomknąć, że ciasteczka czasem wychodzą bardziej gładkie, a czasem nieco "wyboiste", ale zawsze pyszne!
Przepis zaczerpnięty z Dramatic Pancake
Źródło:http://www.smakocie.com/2014/01/mocno-czekoladowe-ciasteczka-bezowe.html