ßßß
 
            
         Składniki (na ok. 8 sztuk):- 4 białka,- 400 g cukru,- szczypta soli,- kropki czekolady bądź draże czekoladowe,- kolorowa posypka,- brązowa posypka w kropki.Sposób wykonania:Dobrze oddzielone od żółtek białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Białka powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Gotową pianę wkładamy do sac-a-poche i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy dwa koła, jedno mniejsze, jedno większe, połączone ze sobą. Kule delikatnie ozdabiamy posypką kolorową (szalik), brązową (guziki) i kropkami czekolady (oczka i nosek).Gotowe bałwanki bezowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i grzejemy je przez ok. 3 godziny. Można co jakiś czas otworzyć na chwilę piekarnik, gdyż dostęp powietrza spowoduje, że bezy zachowają swoją biel. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy je na całą noc do wystygnięcia.
Składniki (na ok. 8 sztuk):- 4 białka,- 400 g cukru,- szczypta soli,- kropki czekolady bądź draże czekoladowe,- kolorowa posypka,- brązowa posypka w kropki.Sposób wykonania:Dobrze oddzielone od żółtek białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Białka powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Gotową pianę wkładamy do sac-a-poche i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy dwa koła, jedno mniejsze, jedno większe, połączone ze sobą. Kule delikatnie ozdabiamy posypką kolorową (szalik), brązową (guziki) i kropkami czekolady (oczka i nosek).Gotowe bałwanki bezowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i grzejemy je przez ok. 3 godziny. Można co jakiś czas otworzyć na chwilę piekarnik, gdyż dostęp powietrza spowoduje, że bezy zachowają swoją biel. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy je na całą noc do wystygnięcia.
