Wykonanie
Bezy uwielbiam. Ile
razy zostaną mi
białka, tyle
razy staram się je dobrze wykorzystać. Tym razem stanęło na bałwankach, które moje dzieci wyszukały w programie dla dzieci. Od razu mnie zawołały i poprosiły, by takie zrobić. Trudno było im odmówić :)

Składniki (na ok. 8 sztuk):- 4
białka,- 400 g
cukru,- szczypta
soli,- kropki
czekolady bądź draże
czekoladowe,- kolorowa posypka,- brązowa posypka w kropki.Sposób wykonania:Dobrze oddzielone od
żółtek białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno.
Białka powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodajemy
cukier, cały czas miksując. Gotową pianę wkładamy do sac-a-poche i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy dwa koła, jedno mniejsze, jedno większe, połączone ze sobą. Kule delikatnie ozdabiamy posypką kolorową (szalik), brązową (guziki) i kropkami
czekolady (oczka i nosek).Gotowe bałwanki
bezowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i grzejemy je przez ok. 3 godziny. Można co jakiś czas otworzyć na chwilę piekarnik, gdyż dostęp powietrza spowoduje, że
bezy zachowają swoją biel. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy je na całą noc do wystygnięcia.
