Wykonanie
To jest coś co znam z różnych Jarmarków itp imprez. Uwielbiam wszystkie
orzechy, a laskowe już szczególnie. Tak niewiele trzeba by zrobić sobie swoje
orzechy w karmelu. Nadają się do chrupania, do ozdoby wypieków.
![](/Data/Images/www.magicznezyciemarty.pl\2014_slash_04_slash_orzechy-w-karmelu/l/1368788121.JPG)
![](/Data/Images/www.magicznezyciemarty.pl\2014_slash_04_slash_orzechy-w-karmelu/l/-1288780066.JPG)
![](/Data/Images/www.magicznezyciemarty.pl\2014_slash_04_slash_orzechy-w-karmelu/l/1289925511.JPG)
Składniki :* 100 g
orzechów laskowych Helio* 3 łyżki
cukry trzcinowego* pół szklanki wrzątku
![](/Data/Images/www.magicznezyciemarty.pl\2014_slash_04_slash_orzechy-w-karmelu/l/392463193.JPG)
![](/Data/Images/www.magicznezyciemarty.pl\2014_slash_04_slash_orzechy-w-karmelu/l/-1160051057.JPG)
![](/Data/Images/www.magicznezyciemarty.pl\2014_slash_04_slash_orzechy-w-karmelu/l/1317516832.JPG)
Przygotowanie :
Orzechy wrzucić na sucha blaszkę, podpiec kilka minut na małym ogniu i gdy zaczną pękać to przesypać je do woreczka strunowego. Zamknąć woreczek i potrząsać, aż zejdą łupinki. Na patelnie wsypać
cukier i rozpuścić, dodać
orzechy i wymieszać. Wlać
wodę, gotować na małym ogniu aż do uzyskania gęstego karmelu.
Orzechy przełożyć na papier do pieczenia, wystudzić.