Wykonanie
Kolejne
mleko roślinne. Tym razem z mielonymi
orzechami laskowymi. Moje dziecko bardzo je lubi.Można pominąć
płatki owsiane, a dodać więcej
orzechów, wówczas
mleko będzie smakowało jeszcze bardziej
orzechowo :).120 g mielonych
orzechów laskowych80 g
płatków owsianych górskich1 l. gorącej
wody (ok. 80'C)dowolny środek słodzący, np. 30 ml
syropu z agawy (lub 60 g
cukru)Wlać gorącą
wodę do naczynia. Włożyć wkład filtrujący, wsypać
płatki owsiane oraz dodać środek słodzący.Pozostawić na 5 minut. Po tym czasie dodać mielone
orzechy.Blenderem zmiksować składniki, podnieść wkład filtrujący i przy pomocy tłuczka wycisnąć z pulpy
mleko.
Mleko przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.Przed spożyciem
mleko zamieszać.
Mleko przygotowałam przy pomocy urządzenia Chufamix, ale oczywiście można przygotować je standardowo, przy użyciu zwykłego sitka i garnka.