ßßß
Składniki:1 1/4 szklanka fasolki mung (zmielonej w blenderze na niezbyt drobny proszek)1 szklanka orzechów wołskich (zmielonych w blenderze lub posiekanych)1 cebula zmielona w blenderze z 1 szklanką wody1 łyżeczka soli1/2 łyżeczka granulowanego czosnku lub ząbek czosnku1/4 łyżeczki sporoszkowanej papryki1 szklanka bułki tartej1/2 łyżeczki chipotle chile1/4 łyzeczki pieprzu kajeńskiego( cyanne)1/2 łyżeczki przprawy włoskiej lub toskańskiejWszystko wymieszac razem w misce. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Z przepisu wychodzi około 35 sztuk. Klopsiki wrzucamy na gotujący się bulion warzywny i gotujemy ok. 15 min. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i polewamy sosem koperkowym po czym pieczemy w piekarnku bez przykrycia ok. 40-45 min w temp. 350 F ( 180C).Sos koperkowy1/2 pęczka świeżego koperkuok. 1/2 łyżeczki soli2 szklanki wody1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego1 szklanka nerkowców (caschew)1/3 szklanki płatków drożdżowych (nutritional yeast flakes)Wszystko oprócz koperku miksujemy w blenderze. Po zmiksowaniu dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy i polewamy klopsiki.Klopsiki możemy podawać z kaszami, ryżem, ziemniakami, surówkami oraz na kanapki.Więcej na temat fasolki mung: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/fasola-mungo/Smacznego;)Klopsiki ( patrz na zdjęcia) przed i po pieczeniu.Smacznego;)