Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
bażant 1 sztuk
masło 40 gramów
słonina 40 gramów
sardela solona 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
wino marsala 4 łyżek stołowych
liść laurowy 2 sztuk
goździk 2 sztuk
Cynamon według uznania
jałowiec ziarna 2 sztuk
rozmaryn 1 sztuk
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Bażanta, który kruszał przynajmniej 4 dni umyć, obłożyć pierś plasterkami
słoniny i obwiązać. W odpowiednio dużym rondlu obsmażyć
bażanta dodając
rozmaryn,
liście laurowe,
szałwię,
goździki,
cynamon,
jałowiec,
masło,
sól i
pieprz. Kiedy
mięso się zrumieni do rondla włożyć drobno pokrojone składniki: wątrobę
bażanta,
sardelę wcześniej odsoloną i oczyszczoną z ości,
czosnek i
natkę pietruszki, a następnie zalać
winem. Dusić do miękkości.
Wywar odlać, zebrać tłuszcz, sos przetrzeć przez sito i ponownie wlać do rondla z
bażantem. Gotową potrawę skropić
winem i podawać na gorąco.Uwagi:1
bażant i jego wątroba, solona
sardela (
anchois),
natka pietruszki posiekana, kawałek laski
cynamonu,
rozmaryn i
szałwia w gałązceKuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: