ßßß
            
        
Składniki:mięso wieprzowe 4kgsaletra 4gsłonina lub podgardle 40 dagsól 12 dagpieprz mielony 2 płaskie łyżeczkijałowiec mielony 1 płaska łyżeczkaczosnek 4 ząbkiWykonanie:
Połowę najładniejszego mięsa pokrajać w drobną kostkę. Resztę przepuścić przez maszynkę.
Czosnek rozetrzeć z solą. Do mięsa dodać przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 12-14 godzin. Następnie dokładnie wyrobić, dolewając 3 szklanki wody. Wyrabiać rękoma tak długo, aż stanie się kleiste. Wyrobioną masą napełniać słoje, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry. Mięso w słojach należy dokładnie upchać, by nie było wolnych przestrzeni. Wstawić słoje do garnka z zimną wodą, gotować bardzo wolno przez 2 godziny. Podczas przechowywania w chłodnym miejscu chronić przed dostępem światła. Biała kiełbasa wyśmienita na kanapki lub jako składnik dań (polecana dla studentów – tylko mamy muszą to przygotować). Można dodać do tłuczonych ziemniaków, dokładnie wymieszać, popijać barszczem lub kapuśniakiem - świetny obiad.Taką kiełbasę można przygotować w jelitach i podawać na gorąco z pieczywem lub do żurku.