Wykonanie
Składniki:
mięso wieprzowe 4kgsaletra 4g
słonina lub podgardle 40 dag
sól 12 dag
pieprz mielony 2 płaskie łyżeczki
jałowiec mielony 1 płaska łyżeczka
czosnek 4 ząbkiWykonanie:
Połowę najładniejszego
mięsa pokrajać w drobną kostkę. Resztę przepuścić przez maszynkę.
Czosnek rozetrzeć z
solą. Do
mięsa dodać
przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 12-14 godzin. Następnie dokładnie wyrobić, dolewając 3 szklanki
wody. Wyrabiać rękoma tak długo, aż stanie się kleiste. Wyrobioną masą napełniać słoje, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry.
Mięso w słojach należy dokładnie upchać, by nie było wolnych przestrzeni. Wstawić słoje do garnka z zimną
wodą, gotować bardzo wolno przez 2 godziny. Podczas przechowywania w chłodnym miejscu chronić przed dostępem światła.
Biała kiełbasa wyśmienita na kanapki lub jako składnik dań (polecana dla studentów – tylko mamy muszą to przygotować). Można dodać do tłuczonych
ziemniaków, dokładnie wymieszać, popijać barszczem lub kapuśniakiem - świetny obiad.Taką
kiełbasę można przygotować w jelitach i podawać na gorąco z
pieczywem lub do
żurku.