Wykonanie
Jestem wielbicielką hiszpańskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe
wędliny, postanowiłam poeksperymentować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu .Składniki:Na każdy kilogram
wieprzowego mięsa (u mnie
łopatka) dajemy:350 g
słoniny20 g
soli (dałam pół na pół z peklosolą)28 g pimenton de la
Vera (wędzona
papryka hiszpańska)200 g
wody lub
białego wina2 ząbki
czosnkupieprzjelita wieprzowe 28-30 mm
Wykonanie:
Mięso i
słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem !
Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony
czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy mikserem lub ręcznie.Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.Po tym czasie myjemy i moczymy jelita. Nadziewamy je farszem przy pomocy maszynki do
mielenia mięsa wyposażonej w lejek. Moje
kiełbaski mają około 20 cm długości.Po napełnieniu jelit dzielimy je w parki i wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze 18-20 stopni na 1-1 , 5 miesiąca aby dojrzały. U mnie wisiały po prostu przy kuchennym oknie.