ßßß Cookit - przepis na Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa

Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa

nazwa

Wykonanie

Jestem wielbicielką hiszpańskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymentować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu .
Składniki:
Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy:
350 g słoniny
20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą)
28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska)
200 g wody lub białego wina
2 ząbki czosnku
pieprz
jelita wieprzowe 28-30 mm
Wykonanie:
Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem !
Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy mikserem lub ręcznie.
Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie myjemy i moczymy jelita. Nadziewamy je farszem przy pomocy maszynki do mielenia mięsa wyposażonej w lejek. Moje kiełbaski mają około 20 cm długości.
Po napełnieniu jelit dzielimy je w parki i wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze 18-20 stopni na 1-1 , 5 miesiąca aby dojrzały. U mnie wisiały po prostu przy kuchennym oknie.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/04/domowe-chorizo-czyli-hiszpanska-kiebasa.html