Wykonanie
Przepis na tę
wędlinę znalazłam na blogu Czary mary gotuje Cezary . To kolejna propozycja dla tych co nie mają możliwości wędzić, lub tak jak ja, mają zamiar ale zbierają się do wędzenia pomału.
Kiełbasa nie jest kłopotliwa w przygotowaniu, wychodzi bardzo smaczna, znika błyskawicznie więc porcja jest w sam raz. Bez problemu
daje się kroić w cienkie plasterki. Najsmaczniejsza z domowym
chlebem :) Polecam!
składniki1000 g chudej
wieprzowiny -
szynka,
łopatka250 g
boczku50 g
słoniny150 g chudego
mięsa z
golonki ( wycięłam z całej, małej
golonki)
przyprawy15 g peklosoli10 g
soli1/2 łyżeczki
pieprzu naturalnego mielonego1 łyżeczka
kolendry4 ząbki
czosnku1/2 szklanki
wody schłodzonej w lodówce lub zamrażalniku.dodatkowoosłonki np
białkowe (o średnicy 5,5 cm, lub większej) nadające się do parzenia. 2 x ok 45 cmprzygotowanie
Mięsa umyć i osuszyć.
Szynkę i
łopatkę oczyścić z ewentualnych błon i tłuszczu, pokroić w kawałki 3 - 4 cm.
Boczek zmielić używając sitka 5 mm.
Słoninę pokroić
ostrym nożem w drobną kostkę 5 x 5 mm. Z
golonki wyciąć chude
mięso, zmielić na drobnych oczkach 2x a następnie rozcierać nożem w malakserze dodając 1/2 szklanki tak długo aż
mięso stanie się maziste. Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki'Pokrojone
mięsa, zmielony
boczek i
słoninę dokładnie wymieszać, dodając
sól i
przyprawy. Mieszanka musi zacząć robić się kleista. Wtedy dodać skutrowane
mięso z
golonki i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Użyłam robota z hakiem do
ciasta drożdżowegoFarsz przełożyć do miski i włożyć do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie osłonki namoczyć zgodnie z zaleceniami producenta. Namoczone osłonki otrząsnąć z nadmiaru
wody. Zawiązać końcówkę osłonki sznurkiem z jednej strony. Wystający koniec osłonki po pierwszym zawiązaniu zgiąć i jeszcze raz zawiązać. Chodzi o to, aby w trakcie parzenia z osłonki nie wychodziły
soki. Osłonki napełnić masą dokładnie ubijając, tak aby
między warstwami
mięsa nie było pustych przestrzeni i jak najmniej powietrza. Zawiązać osłonkę podobnie z drugiej strony, wypychając powietrze. N adziane batony powiesić na 1-2 godziny do wyschnięcia i osadzenia. Włożyć batony do garnka odpowiedniej wielkości i zalać zimną
wodą. Parzyć, od chwili uzyskania temperatury 75 st C. przez ok 1 godzinę. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się
między 70 - 80 st. C. Po sparzeniu
kiełbasę powiesić a kiedy ostygnie włożyć do lodówki. Smacznego!