ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa krakowska domowa, parzona

Kiełbasa krakowska domowa, parzona

nazwa

Wykonanie

Przepis na tę wędlinę znalazłam na blogu Czary mary gotuje Cezary . To kolejna propozycja dla tych co nie mają możliwości wędzić, lub tak jak ja, mają zamiar ale zbierają się do wędzenia pomału. Kiełbasa nie jest kłopotliwa w przygotowaniu, wychodzi bardzo smaczna, znika błyskawicznie więc porcja jest w sam raz. Bez problemu daje się kroić w cienkie plasterki. Najsmaczniejsza z domowym chlebem :) Polecam!
składniki
1000 g chudej wieprzowiny - szynka, łopatka
250 g boczku
50 g słoniny
150 g chudego mięsa z golonki ( wycięłam z całej, małej golonki)
przyprawy
15 g peklosoli
10 g soli
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego
1 łyżeczka kolendry
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody schłodzonej w lodówce lub zamrażalniku.
dodatkowo
osłonki np białkowe (o średnicy 5,5 cm, lub większej) nadające się do parzenia. 2 x ok 45 cm
przygotowanie
Mięsa umyć i osuszyć. Szynkę i łopatkę oczyścić z ewentualnych błon i tłuszczu, pokroić w kawałki 3 - 4 cm. Boczek zmielić używając sitka 5 mm. Słoninę pokroić ostrym nożem w drobną kostkę 5 x 5 mm. Z golonki wyciąć chude mięso, zmielić na drobnych oczkach 2x a następnie rozcierać nożem w malakserze dodając 1/2 szklanki tak długo aż mięso stanie się maziste. Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki'
Pokrojone mięsa, zmielony boczek i słoninę dokładnie wymieszać, dodając sól i przyprawy. Mieszanka musi zacząć robić się kleista. Wtedy dodać skutrowane mięso z golonki i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Użyłam robota z hakiem do ciasta drożdżowego
Farsz przełożyć do miski i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie osłonki namoczyć zgodnie z zaleceniami producenta. Namoczone osłonki otrząsnąć z nadmiaru wody. Zawiązać końcówkę osłonki sznurkiem z jednej strony. Wystający koniec osłonki po pierwszym zawiązaniu zgiąć i jeszcze raz zawiązać. Chodzi o to, aby w trakcie parzenia z osłonki nie wychodziły soki. Osłonki napełnić masą dokładnie ubijając, tak aby między warstwami mięsa nie było pustych przestrzeni i jak najmniej powietrza. Zawiązać osłonkę podobnie z drugiej strony, wypychając powietrze. N adziane batony powiesić na 1-2 godziny do wyschnięcia i osadzenia. Włożyć batony do garnka odpowiedniej wielkości i zalać zimną wodą. Parzyć, od chwili uzyskania temperatury 75 st C. przez ok 1 godzinę. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się między 70 - 80 st. C. Po sparzeniu kiełbasę powiesić a kiedy ostygnie włożyć do lodówki. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/12/kiebasa-krakowska-domowa-parzona.html