Wykonanie
Dziś może nie najzdrowsze i najmniej kaloryczne ale jakże cudownie soczyste
mięsko. No i nie drogie w zasadzie. Robi się je także szybko i bardzo łatwo więc jak nie macie pomysłu na weekendowy obiadek to zapraszam pięknie:)- 1,2 kg
schabu wieprzowego bez kości- 10 dkg
słoniny-
sól,
pieprz,
jałowiec , wędzona
papryka do smaku- tłuszcz do smażenia
Schab myjemy i osuszamy. Robimy nożem wiele cienkich nakłuć na całym kawałku
mięsa.
Słoninę kroimy w cienkie słupki i w każde nacięcie w
mięsie wkładamy
słoninę. Dokładnie nacieramy
mięso solą,
pieprzem, roztłuczonym
owocem jałowca i wędzoną
papryką. Obwiązujemy
mięso sznurkiem i formujemy pieczeń. Obsmażamy
mięso na gorącym tłuszczu ( jeżeli zostanie Wam kawałek
słoniny to ją stopcie i na niej obsmażcie
mięso) a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy godzinkę po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze ok.15 -20 min.Zdjęcie może nie najlepsze u mnie ale
mięso tak szybko poszło , że nie zdążyłam zrobić ekspozycji ;)