Wykonanie
            Dziś może nie najzdrowsze i najmniej kaloryczne ale jakże cudownie soczyste 
mięsko. No i nie drogie w zasadzie. Robi się je także szybko i bardzo łatwo więc jak nie macie pomysłu na weekendowy obiadek to zapraszam pięknie:)- 1,2 kg 
schabu wieprzowego bez kości- 10 dkg 
słoniny- 
sól, 
pieprz, 
jałowiec , wędzona 
papryka do smaku- tłuszcz do smażenia
Schab myjemy i osuszamy. Robimy nożem wiele cienkich nakłuć na całym kawałku 
mięsa. 
Słoninę kroimy w cienkie słupki i w każde nacięcie w 
mięsie wkładamy 
słoninę. Dokładnie nacieramy 
mięso solą, 
pieprzem, roztłuczonym 
owocem jałowca i wędzoną 
papryką. Obwiązujemy 
mięso sznurkiem i formujemy pieczeń. Obsmażamy 
mięso na gorącym tłuszczu ( jeżeli zostanie Wam kawałek 
słoniny to ją stopcie i na niej obsmażcie 
mięso) a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy godzinkę po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze ok.15 -20 min.Zdjęcie może nie najlepsze u mnie ale 
mięso tak szybko poszło , że nie zdążyłam zrobić ekspozycji ;)



