Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
masło 4 dekagramów
tuszka perliczki 1.3 kilogramów
słonina 5 dekagramów
wino białe wytrawne 1 szklanek
pomidor bez skórki 5 sztuk
goździk 3 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
natka pietruszki według uznaniaWykonanie:Umytą perliczkę natrzeć dokładnie
solą i
pieprzem, włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać roztopionym
masłem i 3-4 łyżkami
oleju, dodać pokrojoną w kostkę
słoninę,
goździki, oprószyć odrobiną startej
gałki muszkatołowej.
Podroby i szyję gotować osobno do miękkości w osolonej wodzie i wystudzić, z szyi wydzielić
mięso i razem z
podrobami drobno pokroić Perliczkę wstawić do gorącego piekarnika i zrumienić na
ostrym ogniu 230°C, po czym zmniejszyć płomień 180°C i dodać do
mięsa pokrojone w cząstki
pomidory oraz wcześniej przygotowane
mięso z szyi i
podroby. Całość podlać
winem, przykryć folią aluminiową i dusić do miękkości polewając raz po raz
sokiem spod pieczeni. Następnie zdjąć folię, przypiec
mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (sos nie powinien być zbyt gęsty).Sos przecedzić przez sitko, odparować do konsystencji
miodu, dodać przygotowane i rozdrobnione wcześniej
podroby i
mięso, doprawić
solą,
pieprzem i przelać do sosjerki.Upieczoną perliczkę podawać z przysmażoną na
maśle duszoną
marchewką lub
fasolką szparagową, ewentualnie ze smażonymi
pieczarkami oraz
ziemniakami posypanymi
natką pietruszki.10 MiesięcyPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: