Wykonanie
Kuchnia Południowego Tyrolu to uczta zarówno dla ciała, jak i ducha. W tym regionie alpejska tradycja zderza się z śródziemnomorskim stylem życia. Atmosfera jest niepowtarzalna! Tak, jak i potrawy.
Składniki (dla 4 osób):9 płatów lasagne,pęczek
zielonych szparagów,2-3 duże, dojrzałe
pomidory,
mozzarella,pęczek
natki pietruszki.sos beszamel:2 łyżki
mąki,2 łyżki
masła,
mleko,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.Wykonanie:Lasagne podgotowujemy 3 min we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel
oliwy. Wyciągamy i przekładamy na talerz.
Szparagi dzielimy na 3 części i gotujemy tak jak jest to opisane:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/05/makaron-z-szparagami.htmlPrzygotowujemy
sos beszamelowy: topimy mało na patelni, dodajemy
mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając robimy zasmażkę. Następnie wlewamy
mleko, aż sos uzyska gładką, aksamitną konsystencję. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.
Pomidory kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Mozzarellę trzemy na tarce o dużych oczkach.Dno naczynia żarodpornego smarujemy 1/2 sosu. Następnie wykładamy 3 płaty lasagne. Układamy na nich 1/2
sosu pomidorowego i połowę
szparagów i posiekanej
natki. Przykrywamy
makaronem i układamy kolejną warstwę. Na wierzch kładziemy lasagne, polewamy sosem i posypujemy
serem. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Dzielimy na porcje i nakładamy na talerze. Ozdabiamy główkami
szparagów i
natką.Podajemy z kieliszkiem dobrego,
wytrawnego białego wina.
Smacznego!