Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
tuszka 1 sztuk
sól według uznania
majeranek według uznania
jabłka 4 sztuk
bułka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
masło według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umytą, osuszona
tuszkę natrzeć
solą oraz
majerankiem, od środka i na zewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.Farsz: umyte, kwaśne
jabłka drobniutko pokroić (razem ze skórką), usuwając gniazda nasienne, dodać namoczone w ciepłej wodzie i odciśnięte
bułki,
żółtka oraz posiekaną
natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, doprawiając
solą oraz
pieprzem.
Tuszkę napełnić farszem. Wbić w poprzek nacięcia drewniane szpadki i przewlec
między nimi nić bawełnianą.
Tuszkę posmarować
masłem i przełożyć do natłuszczonej brytfanny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, a gdy
gęś czy
kaczka nabierze złotego koloru, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. W trakcie pieczenia obficie polewać wytopionym sosem. Na koniec wlać do brytfanki pół szklanki
wody i piec
tuszkę jeszcze 10 minut.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: