ßßß Cookit - przepis na Pieczona gęś lub kaczka

Pieczona gęś lub kaczka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
tuszka 1 sztuk
sól według uznania
majeranek według uznania
jabłka 4 sztuk
bułka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
masło według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umytą, osuszona tuszkę natrzeć solą oraz majerankiem, od środka i na zewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Farsz: umyte, kwaśne jabłka drobniutko pokroić (razem ze skórką), usuwając gniazda nasienne, dodać namoczone w ciepłej wodzie i odciśnięte bułki, żółtka oraz posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, doprawiając solą oraz pieprzem.
Tuszkę napełnić farszem. Wbić w poprzek nacięcia drewniane szpadki i przewlec między nimi nić bawełnianą. Tuszkę posmarować masłem i przełożyć do natłuszczonej brytfanny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, a gdy gęś czy kaczka nabierze złotego koloru, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. W trakcie pieczenia obficie polewać wytopionym sosem. Na koniec wlać do brytfanki pół szklanki wody i piec tuszkę jeszcze 10 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9608/Pieczona-ges-lub-kaczka