ßßß Cookit - przepis na Pstrąg w winie

Pstrąg w winie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pstrągi 1 kilogramów
masło 3 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 1,5 szklanek
mąka 3 łyżek stołowych
rzeżucha według uznania
gałka muszkatołowa 1 szczypta
goździki 1 szczypta
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Sprawione ryby opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i ułożyć w brytfannie wysmarowanej łyżką masła. Pozostałe masło roztopić i polać nim ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, gdy ryby lekko się zrumienia polać je winem, oprószyć gałką i mielonymi goździkami. Przykryć i piec jeszcze ok. 15 min. Miękkie wyłożyć na półmisek, uważając, by się nie rozpadły, posypać posiekaną rzeżuchą. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody i zieloną sałatą lub z pieczywem i piklami.
Uwagi:
Pstrągi można zastąpić niesolonymi śledziami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7134/Pstrag-w-winie