Wykonanie
Składniki2 porcje2 filety z
łososia po 250 g każdy, bez skóry i ości
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
oliwy z oliwek1/4 szklanki
białego wina40 g
masła4 łyżki
kaparów, odsączonych z zalewy2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiSoczewica100 g
zielonej soczewicysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżeczka
suszonej szałwii2 ząbki
czosnku, posiekane3 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin1 łyżeczka
miodu lub
syropu klonowego1 łyżka
soku z cytryny i 1 łyżeczka startej skórki2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiostre
chilli do smakuDodatki: garść
rukoliPrzygotowanie
Soczewica:
Soczewicę opłukać, wsypać do rondelka i wlać
wodę (2,5 cm warstwa
wody ponad poziom
soczewicy). Doprawić
solą i
pieprzem, dodać 1 łyżeczkę
suszonej szałwii, 1 posiekany ząbek
czosnku, 1 łyżkę
oliwy z oliwek extra virgin, zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 20 minut, aż
soczewica będzie miękka, ale będzie wciąż al dente. Odstawić z ognia, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami
oliwy z oliwek oraz posiekanym 1 ząbkiem
czosnku. Dodać 1 łyżeczką
miodu lub
syropu klonowego, sok i
skórkę z cytryny oraz
natkę pietruszki. Doprawić
chilli do smaku oraz ewentualnie
solą i
pieprzem.Grillowany
łosoś z
kaparami: Rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą patelnię). Filety z
łososia posypać
solą i
pieprzem, wysmarować
oliwą z oliwek. Ułożyć na patelni i smażyć przez około 5 minut, aż będzie zrumieniony i wysmażony do połowy. Przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 4 - 5 minut, aż
mięso będzie odpowiednio wysmażone w środku.Przygotować sos z
kaparami: Na małą patelnię wlać
wino i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 1 minutę, następnie dodać
masło, roztopić. Dodać
kapary i smażyć na małym ogniu przez około 4 minuty, aż sos się nieco zredukuje a
kapary lekko się zrumienią. Zdjąć z ognia i wymieszać z
natką pietruszki.Podanie: talerze podgrzać, rozłożyć gorącą
soczewicę, następnie położyć
łososia i polać go sosem z
kaparami. Posypać
rukolą i podawać.

