Wykonanie
Składniki2 porcje1/2 opakowania
miksu sałat1/2 opakowania
rukoli200 g oczyszczonych
krewetek2 ząbki
czosnku1
papryczka chili3 łyżki
masła1 łyżka
oliwy extra vergine2 łyżki
białego wina (opcjonalnie)3 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanieMrożone
krewetki rozmrozić (w temp. pokojowej lub pod strumieniem bieżącej, chłodnej
wody). Opłukać i oderwać ogonki, osuszyć. Jeden ząbek
czosnku zetrzeć lub przecisnąć przez praskę, drugi pokroić na cienkie plasterki.
Papryczkę chili pokroić ukośnie na cienkie plasterki. Na talerze wyłożyć
sałatę, posypać
rukolą, na wierzch wyłożyć pokrojone na połówki lub ćwiartki
pomidorki koktajlowe.Na patelni roztopić
masło z
oliwą i gdy zacznie skwierczeć dodać plasterki
czosnku,
krewetki i
papryczkę chili. Smażyć na nieco większym ogniu po około jednej minucie z każdej strony, w międzyczasie doprawić
solą. Następnie dodać starty
czosnek, wymieszać i smażyć przez pół minuty co chwilę mieszając. Wlać
wino,
sok z cytryny, wymieszać i odstawić z ognia. Wyłożyć na
sałatę. Można skropić dodatkową
oliwą.