ßßß Cookit - przepis na Makaron z krewetkami i jarmużem

Makaron z krewetkami i jarmużem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
10 surowych krewetek Black Tiger
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 łyżka oliwy extra vergine
30 g masła
100 g makaronu (bezglutenowego lub zwykłego)
80 g jarmużu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki białego wina
cytryna
Przygotowanie
Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, następnie oczyścić: obrać z pancerzy (można pozostawić ogonek), naciąć po wypukłej i wklęsłej stronie tułowia i wyjąć ciemne jelita ciągnące się wzdłuż całej krewetki. Krewetki opłukać i osuszyć, włożyć do miseczki, dodać cienko posiekany czosnek, papryczkę chili, 1 łyżkę oliwy extra vergine oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, doprawić szczyptą soli, wymieszać.
Jarmuż opłukać, osuszyć i oderwać miękkie liście odrzucając środkowy twardszy środek. Liście pokroić na kilka mniejszych kawałków.
Ugotować makaron w osolonej wodzie, na około 3 minuty przed końcem gotowania dodać jarmuż.
Rozgrzać patelnię, roztopić masło, wrzucić krewetki i smażyć na większym ogniu przez około 2-3 minuty (w zależności od wielkości krewetek). Pod koniec dodać natkę pietruszki oraz wino jeśli używamy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Dodać makaron z jarmużem wraz z kilkoma łyżkami wody z makaronu. Podgrzewać razem przez około 15 sekund mieszając łyżką lub podrzucając składniki delikatnie do góry (to "napowietrzy" makaron i sprawi, że sos będzie bardziej "aksamitny"). Wyłożyć do talerzy i podawać z cząstką cytryny.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/makaron_z_jarmuzem/przepis.html