Wykonanie
Składniki2 porcje10 surowych
krewetek Black Tiger2 ząbki
czosnku1/2
papryczki chili1 łyżka
oliwy extra vergine30 g
masła100 g
makaronu (bezglutenowego lub zwykłego)80 g
jarmużu1 łyżka posiekanej
natki pietruszki4 łyżki
białego winacytrynaPrzygotowanie
Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, następnie oczyścić: obrać z pancerzy (można pozostawić ogonek), naciąć po wypukłej i wklęsłej stronie tułowia i wyjąć ciemne jelita ciągnące się wzdłuż całej
krewetki.
Krewetki opłukać i osuszyć, włożyć do miseczki, dodać cienko posiekany
czosnek,
papryczkę chili, 1 łyżkę
oliwy extra vergine oraz 1 łyżeczkę
soku z cytryny, doprawić szczyptą
soli, wymieszać.
Jarmuż opłukać, osuszyć i oderwać miękkie liście odrzucając środkowy twardszy środek. Liście pokroić na kilka mniejszych kawałków.Ugotować
makaron w osolonej wodzie, na około 3 minuty przed końcem gotowania dodać
jarmuż.Rozgrzać patelnię, roztopić
masło, wrzucić
krewetki i smażyć na większym ogniu przez około 2-3 minuty (w zależności od wielkości
krewetek). Pod koniec dodać
natkę pietruszki oraz
wino jeśli używamy. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem.Dodać
makaron z
jarmużem wraz z kilkoma łyżkami
wody z
makaronu. Podgrzewać razem przez około 15 sekund mieszając łyżką lub podrzucając składniki delikatnie do góry (to "napowietrzy"
makaron i sprawi, że sos będzie bardziej "aksamitny"). Wyłożyć do talerzy i podawać z cząstką
cytryny.