Wykonanie
Składniki2 porcje250 g (około 20 sztuk)
krewetek Black Tiger, surowych lub gotowanych, mrożonych lub świeżych4 ząbki
czosnku, drobno posiekane40 g
masła50 ml
białego wina (opcjonalnie, ale polecam)3 łyżki
oliwy extra verginesól morska do smakulistki z 2 gałązek
natki pietruszkiOpcjonalnie: 1/2
papryczki chili, drobno posiekanejPrzygotowanieMrożone
krewetki włożyć do miski, wlać letnią
wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy
krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Następnie nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) stronie i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia (niektóre
krewetki są już pozbawione jelit i są całkowicie oczyszczone). Ogonki
krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Posiekać
czosnek,
natkę i
papryczkę chili.Na patelni podgrzać połowę
masła, włożyć
czosnek (i
chili jeśli używamy) i smażyć przez pół minuty, włożyć
krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony.Wlać
wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego,
krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.Przewrócić
krewetki rozcięciem do dołu i smażyć jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać
natkę pietruszki, resztę
masła i
oliwę extra vergine, roztopić i odstawić z ognia. Doprawić
cytryną,
solą morską i podawać z kawałkami
bagietki.Propozycja podania
bagietka np. domowa lub ciabatta /
cytryna do skropienia