ßßß Cookit - przepis na Sandacza z grilla z masełkiem czosnkowym

Sandacza z grilla z masełkiem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Sandacz... czy wiecie jak smaczne potrawy można z niego wyczarować? Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to szczerze Wam polecam. Ja osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju ryby. To w końcu źródło zdrowia, tak polecane przez lekarzy czy dietetyków. Korzyści z jedzenia ryb jest wiele: wpływają pozytywnie na nasz wzrok, poprawiają pamięć, mają właściwości przeciwzapalne, a nawet działają antydepresyjnie.
A dlaczego akurat sandacz? Głównym atutem kulinarnym tej ryby jest jej delikatne i jędrne mięso, które znakomicie nadaje się do smażenia i gotowania. Należy podkreślić, że białe, chude mięso sandacza zawiera zaledwie jeden gram tłuszczu na 100 gram. Ryba ta charakteryzuje się średnią ilością ości, jest bardzo delikatna w smaku, bez charakterystycznego dla wielu słodkowodnych ryb posmaku mułu. Po więcej ciekawych informacji zapraszam tu .
Z sandacza można zrobić nie jedno arcydzieło kulinarne, którym zachwycimy nawet wybrednych gości. Pamiętajmy tylko, aby kupić dobrej jakości rybę. Takie oferuje nam hurtownia MAKRO.
W MAKRO znajdziemy:
całego sandacza
tusze z sandacza
sandacza patroszonego
filety z sandacza ze skórą.
Zapraszam na stronę MAKRO w celu zapoznania się z ofertą:
Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.
Ja osobiście polecam Wam prosty przepis na "Sandacza z grilla z masełkiem czosnkowym" . Szybko i jakże smacznie:
Składniki:
2 sprawione sandacze
1/2 cytryna
1/2 kostki masła
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól morska
2 bagietki
Przygotowanie:
W domu przygotowujemy masło czosnkowe: Mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek z drobno posiekaną natką pietruszki i solą morską. Dodajemy miękkie masło i dokładni mieszamy. Przekładamy do pojemniczka i zabieramy ze sobą na grill.
Sandacza dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowanym wcześniej masłem czosnkowym smarujemy wnętrze ryby.
Na posmarowany olejem ruszt układamy przygotowane ryby. Grillujemy około 15-20 minut z każdej strony.
Sandacza podajemy z resztą masła czosnkowego i podpieczonymi na grillu kromkami z bagietki.
Po więcej inspirujących przepisów z sandaczem w roli głównej zapraszam na stronę MAKRO. Znajdziecie tam m.in. wspaniały przepis na sandacz w ziemniaczanym wrapie .
* zdjęcia pochodzą z https://www.makro.pl/
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Sandacz.html