Wykonanie
Sandacz... czy wiecie jak smaczne potrawy można z niego wyczarować? Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to szczerze Wam polecam. Ja osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju
ryby. To w końcu źródło zdrowia, tak polecane przez lekarzy czy dietetyków. Korzyści z jedzenia ryb jest wiele: wpływają pozytywnie na nasz wzrok, poprawiają pamięć, mają właściwości przeciwzapalne, a nawet działają antydepresyjnie.A dlaczego akurat sandacz? Głównym atutem kulinarnym tej
ryby jest jej delikatne i jędrne
mięso, które znakomicie nadaje się do smażenia i gotowania. Należy podkreślić, że białe, chude
mięso sandacza zawiera zaledwie jeden gram tłuszczu na 100 gram.
Ryba ta charakteryzuje się średnią ilością ości, jest bardzo delikatna w smaku, bez charakterystycznego dla wielu słodkowodnych ryb posmaku mułu. Po więcej ciekawych informacji zapraszam tu .Z
sandacza można zrobić nie jedno arcydzieło kulinarne, którym zachwycimy nawet wybrednych gości. Pamiętajmy tylko, aby kupić dobrej jakości
rybę. Takie oferuje nam hurtownia MAKRO.W MAKRO znajdziemy:całego
sandaczatusze z
sandaczasandacza patroszonegofilety z
sandacza ze skórą.Zapraszam na stronę MAKRO w celu zapoznania się z ofertą:Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże
ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.Ja osobiście polecam Wam prosty przepis na "
Sandacza z grilla z
masełkiem czosnkowym" . Szybko i jakże smacznie:Składniki:2 sprawione
sandacze1/2
cytryna1/2 kostki
masła3 ząbki
czosnkunatka pietruszkisól morska2
bagietkiPrzygotowanie:W domu przygotowujemy
masło czosnkowe: Mieszamy przeciśnięty przez praskę
czosnek z drobno posiekaną
natką pietruszki i
solą morską. Dodajemy miękkie
masło i dokładni mieszamy. Przekładamy do pojemniczka i zabieramy ze sobą na grill.
Sandacza dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie skrapiamy
sokiem z cytryny. Przygotowanym wcześniej
masłem czosnkowym smarujemy wnętrze
ryby.Na posmarowany
olejem ruszt układamy przygotowane
ryby. Grillujemy około 15-20 minut z każdej strony.
Sandacza podajemy z resztą
masła czosnkowego i podpieczonymi na grillu kromkami z
bagietki.Po więcej inspirujących przepisów z
sandaczem w roli głównej zapraszam na stronę MAKRO. Znajdziecie tam m.in. wspaniały przepis na
sandacz w ziemniaczanym wrapie .* zdjęcia pochodzą z https://www.makro.pl/