ßßß Cookit - przepis na Tort wiśniowy II

Tort wiśniowy II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
cukier puder 250 gramów
margaryna 100 gramów
jajka 3 sztuk
kakao 2 łyżek stołowych
syrop wisniowy 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 1 kostek
cukier 7 łyżek stołowych
śmietana 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
wiśnie 3 łyżek stołowych
masło 3 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
wódka 1 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
wiśnie 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Miękka margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem oraz kakao i syrop. Na końcu delikatnie połączyć z piana ubita na sztywno. Przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przeciąć na 3 krążki.
Miękkie masło utrzeć z 7 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodając stopniowo śmietanę oraz żółtko, a na końcu wymieszać z wydrylowanymi 3 łyżkami wiśni. Placki przełożyć kremem i złożyć. 3 łyżki masła utrzeć z żółtkiem, dodać 2 łyżki cukru, kakao i wódkę, ucierając do uzyskania jednolitej masy. Wierzch i boki tortu posmarować kremem i ozdobić świeżymi, wydrylowanymi wiśniami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9065/Tort-wisniowy-II