ßßß Cookit - przepis na Tort morelowy

Tort morelowy

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 6 sztuk
cukier 15 dekagramów
woda ciepła 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 15 dekagramów
marmolada morelowa według uznania
Herbata 1 szklanek
rum 3 łyżek stołowych
esencja rumowa według uznania
sok z cytryny według uznania
cukier puder 25 dekagramów
białko 1 sztuk
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek wlać ciepłą wodę i utrzeć dodając połowę cukru (7.5 dag). Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec resztę cukru (7.5 dag), utarte żółtka i mąkę przesianą przez sito z cukrem waniliowym. Lekko wymieszać, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 170*C.Pozostawić w piekarniku co najmniej 15 minut, żeby ciasto nie opadło. Po ostudzeniu przekroić biszkopt 2 razy. Krążki ciasta skropić przygotowanym syropem rumowym (herbata, 2 łyżki rumu, 3 krople esencji rumowej,sok z połowy cytryny, 2 łyżki cukru), posmarować marmoladą i układać jeden na drugim. Wierzch polukrować (25dag cukru pudru, 1 białko, 1 łyżka rumu (lub araku), trochę soku z cytryny).
Uwagi:
rum lub arak, esencja rumowa lub arakowa
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4082/Tort-morelowy