Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 6 sztuk
cukier 15 dekagramów
woda ciepła 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 15 dekagramów
marmolada morelowa według uznania
Herbata 1 szklanek
rum 3 łyżek stołowychesencja rumowa według uznania
sok z cytryny według uznania
cukier puder 25 dekagramów
białko 1 sztukWykonanie:Oddzielić
żółtka od
białek. Do
żółtek wlać ciepłą
wodę i utrzeć dodając połowę
cukru (7.5 dag). Z
białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec resztę
cukru (7.5 dag), utarte
żółtka i
mąkę przesianą przez sito z
cukrem waniliowym. Lekko wymieszać, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą tortownicy i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 170*C.Pozostawić w piekarniku co najmniej 15 minut, żeby ciasto nie opadło. Po ostudzeniu przekroić
biszkopt 2
razy. Krążki ciasta skropić przygotowanym
syropem rumowym (
herbata, 2 łyżki
rumu, 3 krople esencji rumowej,sok z połowy
cytryny, 2 łyżki
cukru), posmarować
marmoladą i układać jeden na drugim. Wierzch polukrować (25dag
cukru pudru, 1
białko, 1 łyżka
rumu (lub
araku), trochę
soku z cytryny).Uwagi:
rum lub
arak, esencja rumowa lub arakowaCiasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: