ßßß Cookit - przepis na Tort biszkoptowy z masą czekoladową

Tort biszkoptowy z masą czekoladową

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 10 sztuk
cukier 1,5 szklanek
mąka 12 łyżek stołowych
kakao 4 łyżek stołowych
masło 500 gramów
czekolada 150 gramów
mleko 0,75 szklanek
koniak 100 mililitrów
orzechy włoskie 100 gramów
wódka 0,5 szklanek
sok z pomarańczy 3 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
masło 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
8 jaj ubić dokładnie razem z 8 łyżek cukru. Powinna powstać gęsta i puszysta piana. Mąkę przesiać wraz z kakao, wymieszać i ubijając dodawać do ubitych jaj. Z gotowej masy przygotować 2 placki i upiec je w tortownicy wysmarowanej masłem.
Następnie ostudzić i skropić płynem przygotowanym z 0,5 szklanki przegotowanej ostudzonej wody, wódki i soku z pomarańczy. Czekoladę rozpuścić z mlekiem podgrzewając na wolnym ogniu, ostudzić. Masło utrzeć w donicy na piankę, ucierając w dalszym ciągu, dodawać na przemian po żółtku (3) i po trochu ostudzonej czekolady. Utartą masę wymieszać z koniakiem 0,5 gotowej masy rozsmarować na biszkopcie, przykryć drugim biszkopcie, lekko przycisnąć. Resztą posmarować po wierzchu tortu. Udekorować orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5034/Tort-biszkoptowy-z-masa-czekoladowa