ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegojajka 10 sztukcukier 1,5 szklanekmąka 12 łyżek stołowychkakao 4 łyżek stołowychmasło 500 gramówczekolada 150 gramówmleko 0,75 szklanekkoniak 100 mililitróworzechy włoskie 100 gramówwódka 0,5 szklaneksok z pomarańczy 3 sztukwiórki kokosowe według uznaniamasło 1 łyżek stołowychWykonanie:8 jaj ubić dokładnie razem z 8 łyżek cukru. Powinna powstać gęsta i puszysta piana. Mąkę przesiać wraz z kakao, wymieszać i ubijając dodawać do ubitych jaj. Z gotowej masy przygotować 2 placki i upiec je w tortownicy wysmarowanej masłem.Następnie ostudzić i skropić płynem przygotowanym z 0,5 szklanki przegotowanej ostudzonej wody, wódki i soku z pomarańczy. Czekoladę rozpuścić z mlekiem podgrzewając na wolnym ogniu, ostudzić. Masło utrzeć w donicy na piankę, ucierając w dalszym ciągu, dodawać na przemian po żółtku (3) i po trochu ostudzonej czekolady. Utartą masę wymieszać z koniakiem 0,5 gotowej masy rozsmarować na biszkopcie, przykryć drugim biszkopcie, lekko przycisnąć. Resztą posmarować po wierzchu tortu. Udekorować orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: