Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 10 sztuk
cukier 1,5 szklanek
mąka 12 łyżek stołowych
kakao 4 łyżek stołowych
masło 500 gramów
czekolada 150 gramów
mleko 0,75 szklanek
koniak 100 mililitrów
orzechy włoskie 100 gramów
wódka 0,5 szklaneksok z
pomarańczy 3 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
masło 1 łyżek stołowychWykonanie:8 jaj ubić dokładnie razem z 8 łyżek
cukru. Powinna powstać gęsta i puszysta piana.
Mąkę przesiać wraz z
kakao, wymieszać i ubijając dodawać do ubitych jaj. Z gotowej masy przygotować 2 placki i upiec je w tortownicy wysmarowanej
masłem.Następnie ostudzić i skropić płynem przygotowanym z 0,5 szklanki przegotowanej ostudzonej
wody,
wódki i soku z
pomarańczy.
Czekoladę rozpuścić z
mlekiem podgrzewając na wolnym ogniu, ostudzić.
Masło utrzeć w donicy na piankę, ucierając w dalszym ciągu, dodawać na przemian po
żółtku (3) i po trochu ostudzonej
czekolady. Utartą masę wymieszać z
koniakiem 0,5 gotowej masy rozsmarować na
biszkopcie, przykryć drugim
biszkopcie, lekko przycisnąć. Resztą posmarować po wierzchu
tortu. Udekorować
orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: