Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier puder 100 gramówmocna czarna
kawa 1 łyżek stołowychesensja waniliowa 0 , 5 łyżek deserowych
mąka tortowa 100 gramów
czekolada biała starta 75 gramów
śmietana kremówka 0,5 szklanek
likier kawowy 2 łyżek stołowych
polewa czekoladowa biała 1 sztukzwitki
białej czekolady według uznania
kakao według uznaniaWykonanie:W misce wymieszać
jajka,
cukier puder,
kawę i esencję
waniliową. Ustawić miskę na rondlu z lekko gotującą się
wodą i ucierać, aż powstanie gęsta, jasna masa. Mieszając przesiać do niej połowę
mąki i wymieszać. Dodać resztę
mąki i startą
czekoladę, wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części i przełożyć do 2 wyścielonych papierem do pieczenia, średnich tortownic, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Jeden wystudzony krążek posmarować
śmietaną ubitą z połową
likieru, przykryć drugim krążkiem. Na wierzchu i bokach
tortu rozsmarować gotową polewę z
białej czekolady wymieszaną z pozostałym
likierem. Udekorować tort rulonikami lub wiórkami czekoladowymi, posypać
kakao lub
cynamonem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: