Wykonanie
Pierwszy mój tort, wyszedł bardzo dobry, nie za słodki, a o to chodzi, więc polecam każdemu.
Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty i można go zjeść bez żadnych dodatków.Składniki:
- 6 jaj,- 1 szklanka
cukru,- 3 łyżki
kakao,- 1 szklank a
mąki,-
śmietana kremówka,- krem karpatka (nie trzeba, ale ja miałam jesszcze miseczkę już przygotowanego),- 3 łyżki
cukru pudru,- posypka czekoladowa,-
jajka czekoladowe do ozdoby,- 4 łyżki
dżemu truskawkowegoMąkę,
kakao i przesiać i wymieszać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli
cukier, następnie dodawać po kolei
żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wypać suche składniki i wymieszac szpatułką, bardzo delikatnie, wtedy
biszkopt będzie bardziej puszysty. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 170 ºC przez 35-40 min.
Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Śmiętanę kremówkę ubić na najniższych obrotach miksera, a pod koniec dodać
cukier puder. Przełożyć
biszkopt kremem karpatka lub użyć tylko ubitej
śietany, przykryć
biszkoptem, który nasmarować
dżemem truskawkowym, nałożyć drugą warstwę kremu, przykryć trzecim
biszkoptem, wysmarować resztą kremu i udekorować według uznania.
Smacznego,
Kasia ; )