Wykonanie
Witam wszystkich.Zafascynowana waszymi blogami odważyłam się stworzyć swój. Przyznam że początek utworzenia samego blogu był dla mnie trochę ciężki ale już powoli wgłębiam się w tajniki...Więc mam nadzieję że za niedługo wszystko będzie tak jak być powinno.Jestem osobą która cały czas szuka czegoś nowego, cały czas jestem "w drodze" nawet na przykładzie dzisiejszego przepisu widać jaka jestem "rozproszona:)"Postanowiłam, że przed świętami wypróbuję kruche ciasto na mazurka i zrobię tartę.Mój mąż zażyczył sobie "lekką tartę z
owocami" no i kupiłam
owoce,
śmietana kremówka chłodziła się a ciasto odpoczywało w lodówce i ..........I mijał czas ......
tarta z kruchego ciasta już upieczona, wystudzona a ja tak sobie myślę że fajnie by było zmienić wersję na
czekoladową i tak powstała WIOSENNA TARTA z
MUSEM CZEKOLADOWYM :) kruchy spód cieniutko posmarowany
dżemem z
owoców leśnych na to mus z
czekolady deserowej z kawałkami batonów Daim oraz polewa idealna z tego przepisu - naprawdę polecam!!!Mąż nie jest zbyt zadowolony,
mówi że jest ekstremalnie czekoladowa i ciężka a on chciał lekką:( - postaram się za tydzień spełnić życzenie....Poniżej przepis:Ciasto kruche:300g
mąki krupczatki z tego ok 50g zastąpiłam mielonymi
migdałami140g
masła100g
cukru pudru1
jajkoWszystkie składniki szybko zagnieść i włożyć do lodówki na ok godzinę.Po godzinie wyjąć ciasto i rozwałkować pomiędzy folią. wyłożyć na foremkę do tarty - u mnie miała 24cm.Docisnąć masę do formy, wstawić do lodówki na kilkanaście minut. Na ciasto wyłożyłam folię aluminiową i wysypałam
grochem aby boki nie opadły. Piekarnik nagrzać do temperatury 180C i piec ok 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.Po wystudzeniu można cieniutko spód posmarować
dżemem u mnie był o smaku
owoców leśnych.Masa: 1 sztuka
kawy ekspresowej 3 w 1300 ml dobrze schłodzonej
śmietany kremówki wysokoprocentowej (najlepiej 36%)150 g
czekolady deserowejCzekoladę roztopić w kąpieli
wodnej: połamać na kostki, włożyć do miseczki, miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się
wodą, mieszać aż
czekolada się rozpuści. Ostudzić. Ubić
śmietankę w raz z
kawą 3 w 1. Wymieszać łyżką z roztopioną
czekoladą. Gotową masę wyłożyć na tartę i ładnie wyrównać po czym wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepsza jest na drugi dzień).Ostatnim etapem jest dekoracja tarty idealną
polewą czekoladową.Smacznego:))