Wykonanie
Wesołego Alleluja!
200 g
mąki krupczatki100 g
masła lub
margarynyjajko4 łyżki
cukru pudru2 tabliczki
białej czekolady1/4 szklanki
śmietanki kremówkiozdoby:
płatki migdałów, posypki
cukrowe,
czekolada gorzka (rozpuszczona, do pisania)
Mąkę zagnieść z
masłem, dodać
jajko i
cukier - ponownie zagnieść.Przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na godzinę.Rozwałkować na dowolny kształt placka, zrobić ozdobne ranty (lepiej je doklejać do reszty ciasta na rozmieszane
białko jajka, bo moje lekko odpadły).Środek ciasta nakłuć widelcem.Przełożyć na papier do pieczenia, na ciasto wysypać obciążanie np.
groch,
fasolę lub nakryć od góry papierem do pieczenia i wysypać
monety - tak aby ciasto za mocno nie wyrosło.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C. przez 15 minut.Wystudzić ciasto.Do garnuszka wlać
śmietankę i dodać połamane
białe czekolady, mieszać aż się rozpuści.Zostawić do ostygnięcia - po 20 minutach można już polewę rozlać na mazurku, wyrównać
łopatką.Posypać ozdobami - ja dodatkowo rozpuściłam w kąpieli
wodnej gorzką czekoladę, którą przełożyłam do szprycy i zrobiłam napis.