ßßß Cookit - przepis na Torcik biały truskawowy

Torcik biały truskawowy

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
cytryna 1 sztuk
rum 1/3 szklanek
wywar herbaty 3 sztuk
cukier puder 1/2 szklanek
truskawki mrożone 500 gramów
śmietanka kremowa 250 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 6 sztuk
cukier puder 1 szklanek
mąka tortowa 1 szklanek
Wykonanie:
Ciasto:
Białka jajek ubić z ze szklanką cukru i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać żółtka ubijając. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać na wolniejszych obrotach. Ciasto wylać na średniej wielkości natłuszczoną i wysypaną mąką torownicę i piec 30 minut w temp. 200-220 stopni Celsjusza.
Masa do przełożenia: Ubić śmietankę z 1/2 szklanką cukru na sztywno.Truskawki rozmrozić.
Przekroić wystudzone ciasto na trzy lub dwa placki.Nasączyć herbatą z dodatkiem rumu lub cytryny.Nałożyć truskawki jedna przy drugiej.Przygotowaną masę nakładać szpatułką na warstwę truskawek..Nałożyć następny placek i postąpić podobnie. Wierzch toru i boki pokryć bitą śmietaną . Udekorować truskawkami.
Uwagi:
Szybkie przygotowanie i efektowny wynik.
Autor: marzeniew
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Pycha!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7404/Torcik-bialy-truskawowy-