ßßß Cookit - przepis na Żeberka w ciemnym sosie

Żeberka w ciemnym sosie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
żeberka 400 gramów
pieprz według uznania
papryka słodka w proszku według uznania
przyprawa do gulaszu według uznania
cebula 1 sztuk
ketchup 2 łyżek stołowych
kostka bulionowa drobiowo-wołowa 1 kostek
mąka 1 łyżek stołowych
woda 1/3 szklanek
Wykonanie:
Żeberka myjemy dzielimy na porcje, posypujemy solidnie pieprzem, papryką słodką i przyprawą do gulaszu. wkładamy do lodówki na ok 2 godz. po tym czasie wyciągamy żeberka i przekładamy na rozgrzany olej w rondlu i obsmażamy na dużym ogniu na złoto. później wyciągamy je i na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę i ketchup i podsmażamy ok 5min. w następnej kolejności zalewamy zawartość rondla bulionem i mieszamy. Smakujemy i doprawiamy, albo nie, wedle uznania do smaku. Wkładamy do sosu żeberka i dusimy do miękkości. Kiedy żeberka już będą miękkie, wyciągamy je i zaciągamy sos wodą z mąką. Do przygotowanego sosu wkładamy żeberka i podgrzewamy 5 min.
Uwagi:
Podajemy z ziemniakami i sałatą ze śmietaną, albo mizerią. Pasuje również marchewka na krótko(przepis na nią znajduje się wśród moich przepisów)
Autor: ankatoki1980
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: krycha
Data: 2012-01-13
No proszę Was, sos do żeberek z ketchupem, no padnę chyba :D
Autor: paula
Data: 2010-06-10
żebereczka z tym sosikiem po prostu rewelacja:)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8122/Zeberka-w-ciemnym-sosie