Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
żeberka 400 gramów
pieprz według uznania
papryka słodka w proszku według uznania
przyprawa do gulaszu według uznania
cebula 1 sztuk
ketchup 2 łyżek stołowychkostka bulionowa drobiowo-wołowa 1 kostek
mąka 1 łyżek stołowych
woda 1/3 szklanekWykonanie:
Żeberka myjemy dzielimy na porcje, posypujemy solidnie
pieprzem,
papryką słodką i przyprawą do gulaszu. wkładamy do lodówki na ok 2 godz. po tym czasie wyciągamy
żeberka i przekładamy na rozgrzany
olej w rondlu i obsmażamy na dużym ogniu na złoto. później wyciągamy je i na ten sam tłuszcz wrzucamy
cebulę i
ketchup i podsmażamy ok 5min. w następnej kolejności zalewamy zawartość rondla
bulionem i mieszamy. Smakujemy i doprawiamy, albo nie, wedle uznania do smaku. Wkładamy do sosu
żeberka i dusimy do miękkości. Kiedy
żeberka już będą miękkie, wyciągamy je i zaciągamy sos
wodą z
mąką. Do przygotowanego sosu wkładamy
żeberka i podgrzewamy 5 min.Uwagi:Podajemy z
ziemniakami i
sałatą ze
śmietaną, albo mizerią. Pasuje również
marchewka na krótko(przepis na nią znajduje się wśród moich przepisów)Autor: ankatoki1980Zobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: krychaData: 2012-01-13No proszę Was, sos do
żeberek z
ketchupem, no padnę chyba :DAutor: paulaData: 2010-06-10żebereczka z tym sosikiem po prostu rewelacja:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: