Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokotlety cielęce 4 sztuk
bekon chudy 4 plastry
boczek 100 gramów
seler naciowy 3 łodyga
marchewka 2 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
musztarda Dijon według uznania
olej według uznania
wino biale 0,3 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone kotlety lekko rozbić tłuczkiem (uważając, by nie porozrywać
mięsa) i oprószyć
pieprzem. Każdy plaster
mięsa posmarować grubą warstwą
musztardy i przykryć plastrem wędzonki.Oczyszczona
marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, umyty
seler pokroić w cienkie plasterki. Oczyszczony
czosnek rozdrobnić.
Boczek pokroić w kosteczkę.Na każdy plaster
mięsa nałożyć podduszone z
boczkiem i doprawione
pieprzem oraz
sola warzywa. Warstwa nadzienia powinna równomiernie pokryć środek plastra, tak by brzegi zostały puste.Zrazy z nadzieniem zrolować. Każdy obwiązać bawełniana nicią, ale nie należy naciągać jej zbyt mocno, by nie przeciąć
mięsa.Zrazy obsmażyć na patelni na
oleju. Ułożyć w płaskim rondlu, obok ułożyć resztę nadzienia. Podlać
winem i dusić na wolnym ogniu. Podawać razem z uduszonymi warzywami i grzankami.Uwagi:Zrazy można też dusić w
bulionie mięsnym z kostki lub zalane jedynie gorącą
wodą. Można je wcześniej natrzeć przyprawą
ziołową lub
wegetą.
Cebule można zastąpić
porem, a
seler naciowy korzeniowym, ztartym na tarce tak jak
marchewkę.Plastry
bekonu można zastąpić ogonówką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: