ßßß Cookit - przepis na Zrazy cielęce duszone w winie

Zrazy cielęce duszone w winie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kotlety cielęce 4 sztuk
bekon chudy 4 plastry
boczek 100 gramów
seler naciowy 3 łodyga
marchewka 2 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
musztarda Dijon według uznania
olej według uznania
wino biale 0,3 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone kotlety lekko rozbić tłuczkiem (uważając, by nie porozrywać mięsa) i oprószyć pieprzem. Każdy plaster mięsa posmarować grubą warstwą musztardy i przykryć plastrem wędzonki.
Oczyszczona marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, umyty seler pokroić w cienkie plasterki. Oczyszczony czosnek rozdrobnić. Boczek pokroić w kosteczkę.
Na każdy plaster mięsa nałożyć podduszone z boczkiem i doprawione pieprzem oraz sola warzywa. Warstwa nadzienia powinna równomiernie pokryć środek plastra, tak by brzegi zostały puste.
Zrazy z nadzieniem zrolować. Każdy obwiązać bawełniana nicią, ale nie należy naciągać jej zbyt mocno, by nie przeciąć mięsa.
Zrazy obsmażyć na patelni na oleju. Ułożyć w płaskim rondlu, obok ułożyć resztę nadzienia. Podlać winem i dusić na wolnym ogniu. Podawać razem z uduszonymi warzywami i grzankami.
Uwagi:
Zrazy można też dusić w bulionie mięsnym z kostki lub zalane jedynie gorącą wodą. Można je wcześniej natrzeć przyprawą ziołową lub wegetą.
Cebule można zastąpić porem, a seler naciowy korzeniowym, ztartym na tarce tak jak marchewkę.
Plastry bekonu można zastąpić ogonówką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10822/Zrazy-cielece-duszone-w-winie