Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 0,75 szklanek
masło 200 gramów
jajka 2 sztuk
sól według uznania
jabłka 1 kilogramów
cytryna 1 sztuk
Cynamon 1 łyżek deserowych
oliwa 1 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
migdały 100 gramów
cukier puder według uznaniaWykonanie:Do przesianej
mąki wsypać 6 łyżek
cukru,
jajka, oraz szczyptę
soli. Wymieszać i wyrobić ciasto. 4 łyżki
masła odłożyć, a resztę dodać do ciasta i wyrabiać, aż przestanie się kruszyć. Ciasto posmarować
oliwa i odstawić na 60 minut.Oczyszczone
jabłka pokroić na plasterki, skropić
sokiem z cytryny, dodać
cynamon, pozostały
cukier,
rodzynki i
migdały. Dobrze wymieszać.Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej
mąka ściereczce w kształt trójkąta. Resztę
masła rozpuścić i niewielką ilości cienko posmarować ciasto. Rozłożyć na nim
jabłka z dodatkami i zrolować za pomocą ściereczki. Obciąć końce. Strudel ułożyć w formie wysmarowanej roztopionym
masłem spojeniem do dołu. Posmarować pozostałym
masłem i piec 40 minut w 180 stopniach. podawać ciepły obficie oprószony
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: