ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekcukier 0,75 szklanekmasło 200 gramówjajka 2 sztuksól według uznaniajabłka 1 kilogramówcytryna 1 sztukCynamon 1 łyżek deserowycholiwa 1 łyżek stołowychrodzynki 100 gramówmigdały 100 gramówcukier puder według uznaniaWykonanie:Do przesianej mąki wsypać 6 łyżek cukru, jajka, oraz szczyptę soli. Wymieszać i wyrobić ciasto. 4 łyżki masła odłożyć, a resztę dodać do ciasta i wyrabiać, aż przestanie się kruszyć. Ciasto posmarować oliwa i odstawić na 60 minut.Oczyszczone jabłka pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, pozostały cukier, rodzynki i migdały. Dobrze wymieszać.Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąka ściereczce w kształt trójkąta. Resztę masła rozpuścić i niewielką ilości cienko posmarować ciasto. Rozłożyć na nim jabłka z dodatkami i zrolować za pomocą ściereczki. Obciąć końce. Strudel ułożyć w formie wysmarowanej roztopionym masłem spojeniem do dołu. Posmarować pozostałym masłem i piec 40 minut w 180 stopniach. podawać ciepły obficie oprószony cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: