ßßß Cookit - przepis na Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 0,75 szklanek
masło 200 gramów
jajka 2 sztuk
sól według uznania
jabłka 1 kilogramów
cytryna 1 sztuk
Cynamon 1 łyżek deserowych
oliwa 1 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
migdały 100 gramów
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Do przesianej mąki wsypać 6 łyżek cukru, jajka, oraz szczyptę soli. Wymieszać i wyrobić ciasto. 4 łyżki masła odłożyć, a resztę dodać do ciasta i wyrabiać, aż przestanie się kruszyć. Ciasto posmarować oliwa i odstawić na 60 minut.
Oczyszczone jabłka pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, pozostały cukier, rodzynki i migdały. Dobrze wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąka ściereczce w kształt trójkąta. Resztę masła rozpuścić i niewielką ilości cienko posmarować ciasto. Rozłożyć na nim jabłka z dodatkami i zrolować za pomocą ściereczki. Obciąć końce. Strudel ułożyć w formie wysmarowanej roztopionym masłem spojeniem do dołu. Posmarować pozostałym masłem i piec 40 minut w 180 stopniach. podawać ciepły obficie oprószony cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9206/Strudel-jablkowy