ßßß Cookit - przepis na Sękacz w białym płaszczyku

Sękacz w białym płaszczyku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka tortowa 150 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
żółtka 4 sztuk
białka 4 sztuk
jajka 2 sztuk
skórka otarta z cytryny 1 łyżek stołowych
masło 1 kostek
cukier 1 szklanek
rum 6 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 3 łyżek deserowych
cukier puder 1 kilogramów
sok z cytryny 7 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
żelatyna 1 łyżek deserowych
zagęszczacz do śmietany 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Utrzeć masło ze szklanką cukru oraz skórką z cytryny na puszystą masę. Mieszając stopniowo dodawać 2 jajka, 4 żółtka i rum. Połączyć z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą na sztywno z 4 białek i delikatnie wymieszać. Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić łyżkę wazową ciasta. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Na upieczonej warstwie rozsmarować kolejną niepełną łyżkę wazową ciasta i piec 4 minuty. Powtarzać tak, aż wykorzystamy całą masę.
Utrzeć 250g cukru pudru z sokiem z cytryny i polukrować upieczone, ostudzone ciasto.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu i wyrobić na gładką masę z 50g cukru pudru, jednym białkiem i zagęszczaczem. Z masy uformować listki i róże. Drugie białko roztrzepać i połączyć z 250g cukru pudru. Nałożyć do szprycerki i udekorować wierzch tortu. Na wierzchu ułożyć listki i kwiaty z masy białkowo-żelatynowej.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4819/Sekacz-w-bialym-plaszczyku