ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka tortowa 150 gramówmąka ziemniaczana 100 gramówżółtka 4 sztukbiałka 4 sztukjajka 2 sztukskórka otarta z cytryny 1 łyżek stołowychmasło 1 kostekcukier 1 szklanekrum 6 łyżek stołowychproszek do pieczenia 3 łyżek deserowychcukier puder 1 kilogramówsok z cytryny 7 łyżek stołowychbiałka 2 sztukżelatyna 1 łyżek deserowychzagęszczacz do śmietany 1 łyżek stołowychWykonanie:Utrzeć masło ze szklanką cukru oraz skórką z cytryny na puszystą masę. Mieszając stopniowo dodawać 2 jajka, 4 żółtka i rum. Połączyć z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą na sztywno z 4 białek i delikatnie wymieszać. Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić łyżkę wazową ciasta. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Na upieczonej warstwie rozsmarować kolejną niepełną łyżkę wazową ciasta i piec 4 minuty. Powtarzać tak, aż wykorzystamy całą masę.Utrzeć 250g cukru pudru z sokiem z cytryny i polukrować upieczone, ostudzone ciasto.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu i wyrobić na gładką masę z 50g cukru pudru, jednym białkiem i zagęszczaczem. Z masy uformować listki i róże. Drugie białko roztrzepać i połączyć z 250g cukru pudru. Nałożyć do szprycerki i udekorować wierzch tortu. Na wierzchu ułożyć listki i kwiaty z masy białkowo-żelatynowej.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: