Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowa 150 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
żółtka 4 sztuk
białka 4 sztuk
jajka 2 sztukskórka otarta z
cytryny 1 łyżek stołowych
masło 1 kostek
cukier 1 szklanek
rum 6 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 3 łyżek deserowych
cukier puder 1 kilogramów
sok z cytryny 7 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
żelatyna 1 łyżek deserowychzagęszczacz do
śmietany 1 łyżek stołowychWykonanie:Utrzeć
masło ze szklanką
cukru oraz
skórką z cytryny na puszystą masę. Mieszając stopniowo dodawać 2
jajka, 4
żółtka i
rum. Połączyć z
mąkami wymieszanymi z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą na sztywno z 4
białek i delikatnie wymieszać. Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić łyżkę wazową ciasta. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Na upieczonej warstwie rozsmarować kolejną niepełną łyżkę wazową ciasta i piec 4 minuty. Powtarzać tak, aż wykorzystamy całą masę.Utrzeć 250g
cukru pudru z
sokiem z cytryny i polukrować upieczone, ostudzone ciasto.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody i rozpuścić na małym ogniu i wyrobić na gładką masę z 50g
cukru pudru, jednym
białkiem i zagęszczaczem. Z masy uformować listki i róże. Drugie
białko roztrzepać i połączyć z 250g
cukru pudru. Nałożyć do szprycerki i udekorować wierzch
tortu. Na wierzchu ułożyć listki i kwiaty z masy
białkowo-żelatynowej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: