ßßß Cookit - przepis na Wołowina smażona po syczuańsku

Wołowina smażona po syczuańsku

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
zrazówka wołowa 0 . 5 kilogramów
cebula 1 sztuk
marchew 0.5 sztuk
papryczka chili 4 sztuk
olej 0.5 szklanek
ząbek czosnku 2 sztuk
papryka ostra suszona 4 sztuk
sól 0.5 łyżek deserowych
olej sezamowy 1 łyżek stołowych
sos sojowy 6 łyżek stołowych
imbir 1 łyżek deserowych
wódka 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mięso pokrajać w cienkie plasterki, następnie w słupki o długości i grubości zapałki. Składniki marynaty połączyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min. Marchew, świeże papryczki i cebulę pokrajać w słupki grubości zapałki. Marchewkę krótko obgotować, zalać zimną wodą, osączyć, odstawić. Patelnia mocno podgrzana na dużym ogniu, wlać 1/4 szklanki oleju. Włożyęć połowę pokrajanego mięsa, mieszając smażyć około minuty na dużym ogniu aż mięso straci czerwony kolor, wybrać łyżką cedzakową, przełożyę na talerzyk. Wlaę 1/4 szklanki oleju na gorącą patelnię, w której smażono pierwszą porcję mięsa, mocno rozgrzać, dodać pozostałą wołowinę, mieszając smażyć jak poprzednią porcję, wybrać, przełożyć na talerzyk. Olej zlać, patelnię wymyć, osuszyć, mocno podgrzać, wlać dwie łyżki oleju, na którym smażono mięso, włożyć suszone papryczki (bez nasion), smażyć do zrumienienia (chilli dodać z warzywami), wyjąć je i odrzucić. Do oleju dodać czosnek, smażyć 10 sek ciągle mieszając, wsypać cebulę, marchew i świeże papryczki (dodać chilli) mieszając smażyć minutę, osolić. Wsypać mięso, wymieszać z warzywami, mieszając smażyć 30 sekund. Pokropić olejem sezamowym. Podawać natychmiast z ryżem. Proporcje: dla 4-6 osób, kiedy podajemy inne potrawy
Uwagi:
Marynata: 4 łyżki sosu sojowego sok z 3 plasterków świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina 2 łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego 1 łyżka cukru
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: sks
Data: 2012-04-06
nie podali jaki olej
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1880/Wolowina-smazona-po-syczuansku