Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegozrazówka wołowa 0 . 5 kilogramów
cebula 1 sztuk
marchew 0.5 sztuk
papryczka chili 4 sztuk
olej 0.5 szklanekząbek
czosnku 2 sztuk
papryka ostra suszona 4 sztuk
sól 0.5 łyżek deserowych
olej sezamowy 1 łyżek stołowych
sos sojowy 6 łyżek stołowych
imbir 1 łyżek deserowych
wódka 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowychWykonanie:
Mięso pokrajać w cienkie plasterki, następnie w słupki o długości i grubości zapałki. Składniki marynaty połączyć, zalać
mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min.
Marchew, świeże papryczki i
cebulę pokrajać w słupki grubości zapałki.
Marchewkę krótko obgotować, zalać zimną
wodą, osączyć, odstawić. Patelnia mocno podgrzana na dużym ogniu, wlać 1/4 szklanki
oleju. Włożyęć połowę pokrajanego
mięsa, mieszając smażyć około minuty na dużym ogniu aż
mięso straci czerwony kolor, wybrać łyżką cedzakową, przełożyę na talerzyk. Wlaę 1/4 szklanki
oleju na gorącą patelnię, w której smażono pierwszą porcję
mięsa, mocno rozgrzać, dodać pozostałą
wołowinę, mieszając smażyć jak poprzednią porcję, wybrać, przełożyć na talerzyk.
Olej zlać, patelnię wymyć, osuszyć, mocno podgrzać, wlać dwie łyżki
oleju, na którym smażono
mięso, włożyć suszone papryczki (bez nasion), smażyć do zrumienienia (
chilli dodać z warzywami), wyjąć je i odrzucić. Do
oleju dodać
czosnek, smażyć 10 sek ciągle mieszając, wsypać
cebulę,
marchew i świeże papryczki (dodać
chilli) mieszając smażyć minutę, osolić. Wsypać
mięso, wymieszać z warzywami, mieszając smażyć 30 sekund. Pokropić
olejem sezamowym. Podawać natychmiast z
ryżem. Proporcje: dla 4-6 osób, kiedy podajemy inne potrawyUwagi:Marynata: 4 łyżki
sosu sojowego sok z 3 plasterków świeżego korzenia
imbiru lub 1 łyżeczka
imbiru w proszku 1 łyżka
czystej wódki lub
wytrawnego białego wina 2 łyżeczki
oleju sezamowego lub
sojowego 1 łyżka
cukruKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: sksData: 2012-04-06nie podali jaki
olejDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: