Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 170 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
karkówka 75 dekagramów
olej 2 łyżek stołowychząbek
czosnku 2 sztuk
imbir 2 łyżek deserowych
dymka 2 sztuk
anyż gwiazdkowaty 1 sztuk
anyż 0.5 łyżek deserowych
pieprz syczuański 1 łyżek deserowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
woda 0.25 szklanek
brandy 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek deserowych
sos sojowy 0.25 szklanek
wywar 2 szklanek
cukier 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0.25 szklanekWykonanie:Usunąć tłuszcz z
mięsa. Garnek napełnić do połowy
wodą, doprowadzić do zagotowania.
Mięso obrumienić w łyżce rozgrzanego
oleju na patelni, włożyć do gotującej
wody, trzymać na dużym ogniu przez 2 min. Wyjąć, opłukać. Czysty garnek postawić na dużym gazie, wlać łyżkę
oleju, wsypać
czosnek,
cebulę dymkę i
imbir, mieszając smażyć minutę. Zamieszać składniki sosu do duszenia, wlać sos do garnka, zagotować, włożyć
mięso dolewając
wody, aby przykryła
wołowinę.
Anyż i
pieprz zawinąć w gazę, dodać do
mięsa, gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości około 2 1/2 godz. Wyjąć
mięso, wystudzić. Rozdzielić wzdłuż włókien, pokrajać w 1 1/2 cm kawałeczki, włożyć do blachy wysmarowanej
olejem. Usunąć zawiniątko z przyprawami, sos przecedzić, zebrać tłuszcz z wierzchu, gotować na dużym ogniu aż pozostanie 1 1/2 szklanki płynu (lub dolać
wody; gdyby było go za mało). Tymczasem
żelatynę zalać zimną
wodą, odstawić na 5 min, dodać do gotującego się sosu, mieszać aż
żelatyna połączy się z płynem. Wlać
alkohol i
olej sezamowy, zamieszać, zagotować. Wlać do blachy z
mięsem, wystudzić, wstawię do lodówki na noc. Podawać
galaretkę pokrajaną w 1 1/2 cm plastry. Proporcje: na 12-15 porcjiUwagi:
Karkówka wołowa bez kości, roztarte ząbki
czosnku, 1/2 łyżeczki
anyżu lub 1/4 łyżeczki
kopru włoskiego,
pieprz syczuański lub rozgnieciony
pieprz,
brandy winiak lub
czysta wódka,Sos do duszenia: 1/4 szklanki
sosu sojowego 2 szklanki
wywaru I lub
wody 2 łyżki
cukru 1/4 szklanki
wytrawnego białego wina lub
czystej wódkiKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: