ßßß Cookit - przepis na Sernik

Sernik

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Sernik
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
ser twarogowy 1 kilogramów
jaja 6 sztuk
mąka 6 łyżek stołowych
cukier 0,5 szklanek
masło 4 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
migdały 100 gramów
laska wanilii 1 sztuk
skórka z pomarańczy 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ser przetrzeć przez sito, dodać cukier i jajka. Wymieszać mikserem lub utrzeć w donicy na pulchną masę. Dodać pokrojone w piórka, uprzednio obrane ze skórki migdały, skórkę pomarańczową, utartą wanilię i otoczone mąką rodzynki. Wymieszać na koniec dodać ciepłe stopione masło. Gotową masę wyłożyć do tortownicy wysmarowanej obficie masłem. Piec około 1 godziny w piekarniku w temperaturze 150 stopni C. Amatorzy bardziej wykwintnego sernika mogą posmarować go masą czekoladową.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: Iza
Data: 2009-08-25
każde ciasto nie tylko sernik zostawiam w wyłączonym piekarniku na jakieś 10 minut porostu wcześniej kończę pieczenie, a następnie delikatnie uchylam drzwiczki żeby mała szparka była i zostawiam na kolejnych 5 minut, potem robię większa szparę i 5 minut a potem otwieram i zostawiam tak do wystygnięcia. U mnie to działa , choć sernik z natury raczej zawsze troszkę opadnie wilgotne ciasta tak mają.
Autor: wiktorwolszleger
Data: 2009-08-20
mam pytanie.Co zrobic by sernik po wyjeciu z pieca nie opadł?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5168/Sernik