Wykonanie
Taki mały sernikowy eksperyment powstał ostatnio w mojej kuchni. Efekt bardzo bardzo zadowalający. Sernik
pomarańczowy to kruchy
migdałowy spód, i mocno pomarańczowa serowa masa. delikatna i kremowa. A wszystko to uwieńczone chrupiącymi
migdałami kandyzowaną
skórką pomarańczową i pysznym karmelem. To kolejny po Serniku idealnym , sernik pieczony w niskiej temperaturze. Proporcję podaję na tortownicę 20-22 cm

Spód
migdałowy100 g zmielonych
migdałów100 g
mąki3 łyżki
cukru100 g
masłajedno
żółtkoWszystkie składniki ciasta zagniatamy , formujemy w kulę, owijamy folią i władamy do lodówki na ok 30 min.Pomarańczowa masa serowa2
pomarańcze250 g
sera twarogowego zmielonego ( ja użyłam z wiaderka)250 g
sera mascarpone4
jajka3 płaskie łyżki proszku budyniowego100 g
masła150 gram
cukru(można zwiększyć do 200)dodatkowokilka obranych i posiekanych
migdałów3 łyżki
cukruPomarańcze myjemy. Jedną obieramy ze skórki (skórkę zostawiamy na
potem) i kroimy w kostkę. Drugą kroimy całą ze skórką. Do garnuszka dodajemy 3 łyżki
wody i 50 g
cukru zagotowujemy i do gorącego
syropu dodajemy pokrojone
pomarańcze. Gotujemy, do miękkości. Następnie miksujemy gładki mus.Ucieramy
masło z resztą
cukru, następnie dodajemy po jednym
żółtku i miksujemy do połączenia składników. teraz dodajemy
mascarpone,
twaróg i proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mus
pomarańczowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Z
białek ubijamy sztywną pianę, i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając łyżką.Kruchym
spodem migdałowym wylepiamy dno foremki i podpiekamy w 180 st ok 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150-160 st. Na podpieczony spód wlewamy masę
serową i pieczemy 60 min..pozostawioną skórę kroimy w wąskie paseczki. o garnuszka wlewamy 3 łyżki
wody i dodajemy 3 łyżki
cukru. Kiedy zacznie bulgotać i lekko brązowieć, dodajemy skórkę i smażymy ok 7 minut.Skórkę wyciągamy płyn zostawiamy.
Migdału prażymy na patelni , aż zaczną pachniećNa upieczony lekko przestudzony sernik wykładamy skórkę, posypujemy prażonymi
migdałami i polewamy pozostałym po smażeniu skórki karmelem, Chłodzimy w lodówce
