ßßß Cookit - przepis na Sztukamięs

Sztukamięs

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Sztukamięs
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
sól według uznania
szczypiorek według uznania
pieprz 3 ziarna
cebula 1 sztuk
włoszczyzna - bez kapusty 1 sztuk
pręga wołowa 500 gramów
wołowina 1,5 kilogramów
Wykonanie:
Umyte mięso rosołowe włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Dodać umyte mięso na sztukamięs, przykryć i gotować na małym ogniu. Po 30 minutach dodać oczyszczoną, pokrojoną w krążki i przesmażoną na natłuszczonej patelni cebulę, oczyszczoną włoszczyznę, pieprz oraz sól. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa - ok. 2h. Po godzinie doprawić solą. Przed podaniem pokroić sztukamięs w poprzek włókien na grube plastry i polać niewielką ilością wywaru. Podawać z ziemniakami z wody oraz z warzywami, które się gotowały z mięsem.
Uwagi:
Znakomitym dodatkiem do takiej wołowiny jest świeży starty chrzan z jabłkiem i śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7795/Sztukamies