Wykonanie
« Powrót  
Sztuka mięsaDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
pręgi wołowe 1.2 kilogramówwarzywo 50 dekagramów
cebula 15 dekagramów
sól według uznania
pieprz według uznania
liście laurowe według uznania
mleko 0.25 szklanek
natka pietruszki 2 łyżek stołowychWykonanie:
Mięso umyć, przerąbać w poprzek kości. Zagotować
wodę, osolić. Do wrzątku włożyć przygotowane
mięso, dodać
listek laurowy i kilka ziaren zmiażdżonego
pieprzu. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 2 godz.
Cebulę umyć (nie obierać), ułożyć nad płomieniem gazowym lub na płycie kuchennej. Powinna się dobrze zrumienić ze wszystkich stron. Zrumienioną
cebulę dodać do podgotowanego
mięsa, wkładając jednocześnie umyte, oczyszczone i opłukane warzywa. Ugotować do miękkości. Ugotowane
mięso wyjąć z
wywaru, pokrajać na porcje, włożyć do rondelka, skropić rosołem. Ugotowane warzywa pokrajać w kostkę, włożyć do rondla, podlać
mlekiem, chwilkę poddusić, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem i wymieszać z posiekaną nacią
pietruszki.
Mięso podgrzać, wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć przygotowanymi warzywami. Podawać z dodatkiem
ziemniaków z
wody (1-2 na porcję).
Wywar z
mięsa wykorzystać na zupę.Uwagi:
pręgi wołowe z kością, warzywa:
marchew,
pietruszka,
seler;
natka pietruszki posiekanaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: