ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowo kruche

Rogaliki drożdżowo kruche

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 28
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka tortowej 2,5 szklanek
masło 150 gramów
drożdże 50 gramów
olejek waniliowy według uznania
konfitura wiśniowa 1 sztuk
rodzynki według uznania
orzechy wloskie według uznania
białka 1 sztuk
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Ciasto: rozetrzeć drożdże z łyżka cukru, mąkę posiekać z masłem i połączyć, z cukrem, śmietaną, jajkami, kilkoma kroplami olejku lub skórką otarta z cytryny.. Szybko zagnieść ciasto, gdyby było za twarde, dodać trochę śmietany.
Rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, nadając mu formę prostokąta. Pociąć na kilkucentymetrowe pasy, a te podzielić na trójkąty. W środku podstawy każdego trójkąta umieścić łyżeczkę nadzienia i zwijać ciasto w rogalik, zaczynając od szerszego boku.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia i układać rogaliki w kilkucentymetrowych odstępach. Gdy wyrosną (ok. 15 min), posmarować je białkiem.
Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, aż się zrumienią. Można oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi:
Konfiturę wiśniową można zastąpić powidłami śliwkowymi.
rogaliki można też nadziewać masą orzechową.
Wystarczy zmieszać 100g mielonych orzechów włoskich lub laskowych, 100g cukru pudru, 3 łyżki śmietany i kilka kropli olejku waniliowego.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11101/Rogaliki-drozdzowo-kruche