ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 28(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka tortowej 2,5 szklanekmasło 150 gramówdrożdże 50 gramówolejek waniliowy według uznaniakonfitura wiśniowa 1 sztukrodzynki według uznaniaorzechy wloskie według uznaniabiałka 1 sztukcukier puder według uznaniaWykonanie:Ciasto: rozetrzeć drożdże z łyżka cukru, mąkę posiekać z masłem i połączyć, z cukrem, śmietaną, jajkami, kilkoma kroplami olejku lub skórką otarta z cytryny.. Szybko zagnieść ciasto, gdyby było za twarde, dodać trochę śmietany.Rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, nadając mu formę prostokąta. Pociąć na kilkucentymetrowe pasy, a te podzielić na trójkąty. W środku podstawy każdego trójkąta umieścić łyżeczkę nadzienia i zwijać ciasto w rogalik, zaczynając od szerszego boku.Blachę wyścielić papierem do pieczenia i układać rogaliki w kilkucentymetrowych odstępach. Gdy wyrosną (ok. 15 min), posmarować je białkiem.Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, aż się zrumienią. Można oprószyć cukrem pudrem.Uwagi:Konfiturę wiśniową można zastąpić powidłami śliwkowymi.rogaliki można też nadziewać masą orzechową.Wystarczy zmieszać 100g mielonych orzechów włoskich lub laskowych, 100g cukru pudru, 3 łyżki śmietany i kilka kropli olejku waniliowego.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: