Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 28(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowej 2,5 szklanek
masło 150 gramów
drożdże 50 gramów
olejek waniliowy według uznania
konfitura wiśniowa 1 sztuk
rodzynki według uznania
orzechy wloskie według uznania
białka 1 sztuk
cukier puder według uznaniaWykonanie:Ciasto: rozetrzeć
drożdże z łyżka
cukru,
mąkę posiekać z
masłem i połączyć, z
cukrem,
śmietaną,
jajkami, kilkoma kroplami
olejku lub skórką otarta z
cytryny.. Szybko zagnieść ciasto, gdyby było za twarde, dodać trochę
śmietany.Rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, nadając mu formę prostokąta. Pociąć na kilkucentymetrowe pasy, a te podzielić na trójkąty. W środku podstawy każdego trójkąta umieścić łyżeczkę nadzienia i zwijać ciasto w rogalik, zaczynając od szerszego
boku.Blachę wyścielić papierem do pieczenia i układać rogaliki w kilkucentymetrowych odstępach. Gdy wyrosną (ok. 15 min), posmarować je
białkiem.Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, aż się zrumienią. Można oprószyć
cukrem pudrem.Uwagi:
Konfiturę wiśniową można zastąpić powidłami śliwkowymi.rogaliki można też nadziewać masą
orzechową.Wystarczy zmieszać 100g mielonych
orzechów włoskich lub laskowych, 100g
cukru pudru, 3 łyżki
śmietany i kilka kropli
olejku waniliowego.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: