Wykonanie

Składniki na ciasto :1 szklanka ciepłego
mleka60 dag
mąki2 łyżki
drożdży granulowanych1/2 kostki
masła1
jajko1
żółtkokilka kropli
aromatu waniliowego7 łyżek
cukruDo miski wsyp
drożdże,
cukier i zalej
mlekiem, wymieszaj. Dodaj roztopione
masło,
jajko,
żółtko,
aromat waniliowy,
mąkę. Wszystko razem wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto po wyrośnięciu................Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ugniataj je dotąd, aż nie będzie się przyklejać do ścianek miski.

Ciasto podczas ugniatania............Składniki na masę
serową:30 dag
białego sera1
jajko3 łyżki
cukru pudruponadto:
masło do posmarowania brytfanki1
białko do smarowania ciasta
Ser zmiksuj na gładką masę, oddziel
żółtko od
białka,
białko ubij na sztywną pianę. Zmiksuj
żółtko razem z
cukrem, do masy jajecznej dodaj
ser, wszystko razem wymiksuj i całość delikatnie wymieszaj z ubitym na sztywno
białkiem.

Masa serowa.........Gotowe ciasto wyłóż na podsypany
mąką blat i rozwałkuj, podsypując
mąką, na grubość 1-2 cm. Na całej powierzchni powycinaj szklanką koła.

Nasze kółka trochę, podczas tego wycinania, się nam pokrzywiły, ha ha ..........W każdym krążku delikatnie palcami zrób niewielki dołek na masę
serową. Na każdy krążek, na dołek, wyłóż masę
serową, nie więcej niż łyżeczkę tak aby nam masa nie wylała się podczas pieczenia . Ciasto wokół
sera posmaruj
białkiem.

I już pomału zaczynają przypominać drożdżówki.................Krążki z
serem układaj po 6 na wysmarowaną
masłem brytfannę.

I już gotowe do pieczenia.....................Piec w temp 200'C przez około 15-20 minut. Smacznego !

I już gotowe.....................

A na koniec jeszcze mały stosik.................