Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
wieprzowina bez kości 500 gramów
bambus pędy 100 gramówwarzywo 400 gramów
olej z
orzeszków ziemnych 2 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuk
makaron hokkien 455 gramów
wywar z kurczaka 1 szklanek
mąka kukurydziana 2 łyżek deserowych
wino ryżowe 1 łyżek stołowych
sos sojowy 2 łyżek stołowychWykonanie:
Mięso i warzywa umyć i oczyścić.
Mięso pokroić w plasterki, warzywa w cienkie paseczki. Podgrzać wok lub patelnię, spryskać
olejem, aby dno i brzegi patelni jedynie nabrały połysku. Smażyć
czosnek i
cebulę 15 sekund, aż zmiękną. Następnie, w 2 porcjach, na gorącej patelni, usmażyć
wieprzowinę. Odstawić. Wlać na patelnię nieco
oleju. Smażyć twardsze warzywa 30 sekund lub 1 minutę, aż będą gorące, ale chrupiące. Dodać
makaron (lub ewentualnie
ryż). Następnie dodać miękkie warzywa i
pędy bambusa, smażyć, aż będą miękkie. Dodać
mięso i delikatnie wymieszać z warzywami. Zmieszać
mąkę z
wywarem z kurczaka. Zsunąć na bok patelni warzywa i
mięso, dodać
wywar. Podgrzewając na małym ogniu, dokładnie wymieszać, a następnie zwiększyć ogień. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać. Podawać na gorąco.Uwagi:Warzywa:
kapusta,
marchew,
seler,
papryka;
bambus drobno pokroić, ząbek
czosnku rozgnieść,
cebulę pokroić w plasterki,
makaron hokkien lub jajeczny,
wino ryżowe Shaoxing lub
wytrawne sherry, mało słony
sos sojowyKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: