ßßß Cookit - przepis na Smażona wieprzowina z makaronem hokkien

Smażona wieprzowina z makaronem hokkien

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
wieprzowina bez kości 500 gramów
bambus pędy 100 gramów
warzywo 400 gramów
olej z orzeszków ziemnych 2 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuk
makaron hokkien 455 gramów
wywar z kurczaka 1 szklanek
mąka kukurydziana 2 łyżek deserowych
wino ryżowe 1 łyżek stołowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mięso i warzywa umyć i oczyścić. Mięso pokroić w plasterki, warzywa w cienkie paseczki. Podgrzać wok lub patelnię, spryskać olejem, aby dno i brzegi patelni jedynie nabrały połysku. Smażyć czosnek i cebulę 15 sekund, aż zmiękną. Następnie, w 2 porcjach, na gorącej patelni, usmażyć wieprzowinę. Odstawić. Wlać na patelnię nieco oleju. Smażyć twardsze warzywa 30 sekund lub 1 minutę, aż będą gorące, ale chrupiące. Dodać makaron (lub ewentualnie ryż). Następnie dodać miękkie warzywa i pędy bambusa, smażyć, aż będą miękkie. Dodać mięso i delikatnie wymieszać z warzywami. Zmieszać mąkę z wywarem z kurczaka. Zsunąć na bok patelni warzywa i mięso, dodać wywar. Podgrzewając na małym ogniu, dokładnie wymieszać, a następnie zwiększyć ogień. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać. Podawać na gorąco.
Uwagi:
Warzywa: kapusta, marchew, seler, papryka; bambus drobno pokroić, ząbek czosnku rozgnieść, cebulę pokroić w plasterki, makaron hokkien lub jajeczny, wino ryżowe Shaoxing lub wytrawne sherry, mało słony sos sojowy
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1145/Smazona-wieprzowina-z-makaronem-hokkien