ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie musztardowym

Schab w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

Klasyczny schabowy? Nieee. ;) Lubię schab, staram się urozmaicać go na różne sposoby. Pomysł na smaczny obiad - schab w sosie musztardowym, podany z sałatką warzywną i puree z batatów. Batatów nie pokochaliśmy, ale całą resztę - bardzo!
5 niezbyt grubych plastrów schabu
musztarda (dowolna)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki sosu sojowego
kostka rosołowa
mąka, olej
przyprawy: pieprz, papryka: ostra i słodka, majeranek, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
1. Plastry schabu nieznacznie rozbijamy, kroimy na pół. Nacieramy sporą ilością musztardy (w sumie około 5 łyżek), odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Schab podsmażamy na rozgrzanym oleju.
3. Do garnka/na patelnię wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cebulę, kostkę rosołową , sos sojowy oraz wszelkie przyprawy w preferowanych ilościach. Dusimy na małym ogniu prze 30 minut.
4. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrabiamy 3 łyżki mąki, wlewamy do sosu. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/11/002-schab-w-sosie-musztardowym.html