Wykonanie
Klasyczny schabowy? Nieee. ;) Lubię
schab, staram się urozmaicać go na różne sposoby. Pomysł na smaczny obiad -
schab w
sosie musztardowym, podany z
sałatką warzywną i puree z
batatów.
Batatów nie pokochaliśmy, ale całą resztę - bardzo!
5 niezbyt grubych plastrów
schabumusztarda (dowolna)2
cebule2 ząbki
czosnku1,5 łyżki
sosu sojowegokostka rosołowamąka,
olejprzyprawy:
pieprz,
papryka: ostra i słodka,
majeranek, 3
liście laurowe, 3 ziarenka
ziela angielskiego1. Plastry
schabu nieznacznie rozbijamy, kroimy na pół. Nacieramy sporą ilością
musztardy (w
sumie około 5 łyżek), odstawiamy na 30 minut do lodówki.2.
Schab podsmażamy na rozgrzanym
oleju.3. Do garnka/na patelnię wlewamy 2 szklanki
wody, dodajemy
cebulę,
kostkę rosołową ,
sos sojowy oraz wszelkie
przyprawy w preferowanych ilościach. Dusimy na małym ogniu prze 30 minut.4. W niewielkiej ilości zimnej
wody rozrabiamy 3 łyżki
mąki, wlewamy do sosu. Gotujemy jeszcze około 5 minut.